Notícies ← Altres notícies

El president de la Plataforma per la Llengua denuncia la desprotecció legal del català durant la concessió del Premi Nacional de Cultura 2008

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, va rebre el passat dissabte de mans del conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, el Premi Nacional de Cultura 2008 a la Projecció Social de la Llengua Catalana. Durant la seva intervenció, va agrair a totes els persones i entitats que han fet possible aquest reconeixement i va denunciar la desprotecció legal que encara avui pateix la nostra llengua.

Escuder va agrair també el premi "a les persones que, en el dia a dia, des de la normalitat i la constància, han contribuït i contribueixen a fer del català una llengua plena de vitalitat". També va esmentar la desprotecció legal que encara pateix la llengua i la "tremenda vitalitat i voluntat de ser normal, abastament demostrades malgrat els entrebancs". Finalment, va concloure esperant que en un futur no gaire llunyà no seran ja necessàries entitats com la Plataforma per la Llengua "perquè el català serà ja una llengua absolutament normal i la nostra comunitat lingüística plenament reconeguda".

La gala de lliurament dels Premis Nacionals, que va tenir lloc al Teatre Kursaal de Manresa, va ser retransmesa en directe pel Canal 33 de Televisió de Catalunya, i l'endemà TV3 va emetre un programa resum especial de mitja hora de durada sobre l'acte.

El guardó suposa un reconeixement a la tasca que la Plataforma per la Llengua realitza des de ja fa 15 anys en l'extensió de l'ús social del català. De fet, l'organització celebra precisament aquest any el seu quinzè aniversari. L'entitat va néixer el 1993 per promoure la normalització i la presència del català en l'espai públic. Durant tot aquest temps, ha obtingut nombrosos èxits en la normalització d'empreses, en l'etiquetatge de productes, en el doblatge al català de grans estrenes cinematogràfiques, en el foment de l'ús del català en la nova immigració i en la conscienciació social sobre la necessitat d'augmentar l'ús del català en tots els àmbits. Vegeu tota la feina feta durant el 2007.

Els Premis Nacionals de Cultura van ser instituïts pel Govern l'any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938. Es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l'any anterior.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram