Notícies ← Altres notícies

Presentem a Lleida els últims llibres de Pau Vidal i Gerard Furest

Plataforma per la Llengua organitza el cicle "Què n'hem de fotre, del català?" per presentar "Nivell Ç" i el "Decàleg irreverent per a la defensa del català" en diferents punts del territori

El pròxim dimarts 19 d'abril a les 19 h es presentaran a l'Ateneu Cooperatiu La Baula de Lleida dues novetats editorials relacionades amb la llengua: el Decàleg irreverent per a la defensa del català, del professor de secundària Gerard Furest, i Nivell Ç, del català esporuguit al parlant empoderat, del lingüista i traductor Pau Vidal. L'acte, organitzat per Plataforma per la Llengua Lleida, s'emmarca en el cicle "Què n'hem de fotre, del català?", que servirà per presentar totes dues obres en diferents punts del territori, i comptarà amb la presència de tots dos autors.

El Decàleg irreverent per a la defensa del català és l'ampliació dels deu articles que Gerard Furest va publicar al digital de cultura Núvol entre el 2020 i el 2021. Publicat en paper per la Biblioteca del Núvol, el llibre desmunta els prejudicis, pors i perversions que tenallen els catalanoparlants a l'hora de parlar la seva llengua i ofereix un decàleg de propostes per mantenir viu el català en ple segle xxi.

Entre els temes que apareixen al llibre hi ha "el mur" de la diglòssia, el "desastre de la CCMA" des que es va tancar el canal 3XL, el fet que els polítics pensin en termes "purament econòmics" i no parlin de "llengua ni de construcció nacional" o els perills del bilingüisme social.

Pel que fa a Nivell Ç, del català esporuguit al parlant empoderat, és el llibre amb què el lingüista i traductor Pau Vidal vol ajudar els parlants de català a viure el fet lingüístic sense complexos. Publicat per Pòrtic Edicions, el llibre es dirigeix als parlants que tenen dubtes constants sobre el seu català i els anima a ser fidels a la seva manera de parlar-lo per evitar que, pel seu complex d'inferioritat, el català sigui condemnat a mort.

Vidal defensa en aquesta obra que els dialectalismes i els col·loquialismes lèxics, fonètics i sintàctics enriqueixen la llengua i que els parlants que tenen por de dir coses mal dites, pronunciar castellanismes o fer servir expressions massa d'estar per casa parlen, molt sovint, millor que no es pensen.

L'organització de la presentació de totes dues obres va a càrrec de Plataforma per la Llengua Lleida i compta amb el suport de l'Ateneu Cooperatiu La Baula. El cicle "Què n'hem de fotre, del català?" ja ha presentat el Nivell Ç i el Decàleg irreverent per a la defensa del català a municipis com Mataró, Igualada i Molins de Rei.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin