Notícies ← Altres notícies

Presentem la campanya “Sitges per la llengua” a l’auditori de Miramar

Una cinquantena de persones assisteixen a la presentació d'una iniciativa impulsada per Plataforma per la Llengua i altres entitats per promoure el català a Sitges

Aquest dimecres 6 d'abril a la tarda es va presentar a l'auditori de Miramar de Sitges la campanya "Sitges per la Llengua", una iniciativa per promoure l'ús del català a la ciutat, impulsada per Plataforma per la Llengua, l'Assemblea Nacional, l'Ateneu Popular de Sitges, les Barraques de Sitges, el Grup d'Estudis Sitgetans i Òmnium Garraf. La campanya es va presentar davant d'una cinquantena d'assistents amb la lectura d'un manifest, l'explicació de les línies de treball del projecte i una breu conferència a càrrec del professor i escriptor Enric Larreula.

Com es va explicar a través del manifest, la principal proposta de "Sitges per la llengua" és crear una taula lingüística municipal que serveixi de punt de trobada per avançar en diferents línies de treball. La primera vol comptar amb els sectors econòmics de la vila, perquè incorporin de manera normal el català en els seus productes i serveis i puguin donar un valor afegit als productes. Per aconseguir-ho, la campanya oferirà recursos als comerciants i als restauradors i organitzarà accions propositives i en positiu perquè apostin per la llengua catalana. La segona línia de treball és la institucional i, per això, la campanya buscarà que les administracions donin suport a les iniciatives de promoció de l'ús social del català. En aquest sentit, representants de "Sitges per la llengua" es reuniran pròximament amb l'Ajuntament per abordar aquesta qüestió.

L'acte de presentació va concloure amb una conferència d'Enric Larreula, que va exposar els elements clau per interpretar i revertir la situació d'emergència lingüística que viu el català. Segons Larreula, el català té un element en contra, que és l'Estat, i un element que no pot controlar, que són els moviments de població. Per això, per ell, cal donar molta importància a un tercer element, que no depèn de factors externs, i que és l'actitud lingüística dels parlants, un factor que pot servir per integrar la població nouvinguda  i que pot neutralitzar, en gran part, les polítiques lingüicides estatals. Larreula va felicitar els impulsors de "Sitges per la llengua", una iniciativa que va considerar molt positiva per mobilitzar, precisament, el tercer element que assenyalava: els parlants.

Les entitats impulsores de "Sitges per la llengua" animen tothom a participar de les activitats que s'organitzaran i fan una crida a posar-se en contacte amb el correu sitgesperlallengua@gmail.com per posar-se a disposició de les entitats o per confirmar l'assistència als actes. A més, les organitzacions promotores també animen col·lectius i particulars a adherir-se al manifest a través del web.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin