Notícies ← Altres notícies

Obra Cultural i Plataforma per la Llengua recuperen la festa de Sant Joan de la Porta Llatina, sis-cents deu anys de la històrica batalla

La festivitat, celebrada en ciutat per sèculs, recorda la victòria dels algueresos durant l'assedi del 1412.

Obra Cultural i Plataforma per la Llengua recuperen la festa de Sant Joan de la Porta Llatina, celebrada en ciutat per sèculs. Ben sis-cents deu anys de la victòria dels algueresos durant l'assedi de part de les trupes del Vescomte de Narbona, la nit entre lo 5 i lo 6 de maig del 1412.

Doncs la ciutat renovarà lo vot a Sant Joan de la Porta Llatina, recuperant lo lligam amb l'antiga consuetud. Una festa laica, única, longeva. La història de "Sant Joan de maig" troba la sua fi en lo 1847, any en què lo vot del Consell és estat observat una última volta, privant l'Alguer de l'advent més important.

Los documents estotjats en l'Arxiu Històric del Municipi de l'Alguer (A.S.C.A.) restitueixen la imatge de una festa en la qual podem trobar elements teatrals comuns a la cultura catalana del temps i una animació pirotècnica de tot respecte. Dos los elements que han caracteritzat històricament lo vot: la lectura de la Relació en catedral i l'execució  coral i participada de les Cobles de la Conquista dels Francesos en la plaça de la ciutat.

Obra Cultural i Plataforma per la Llengua, amb el patrocini del Municipi de l'Alguer i la Fondazione Alghero, han decidit de recuperar aqueixa tradició i de fer-la conèixer a les noves generacions.

Les celebracions escomençaran dijous 5 de maig a les 5 de la tarda a l'Institut Professional pels Servicis Hotelers i de la Restauració "Emilio Lussu", en plaça Sulis, on Umberto Dacrema, docent de sala i bar, i  Augusto Maltana, docent de cuina, curaran un refresc organitzat amb els alumnes del curs per adults.

La tardada, moderada de Carlo Sechi, continua en la sala conferències de Sant Francesc a les 6 i mitja de la tarda amb el salut de les autoritats, del Síndic de la Ciutat de l'Alguer, Mario Conoci, i dels presidents de les associacions organitzadores, Giuseppe Tilloca (Obra Cultural) i Òscar Escuder (Plataforma per la Llengua). Lo Professor Antonello Mattone, ja director del Departiment de Història de la Universitat de Sàsser, il·lustrarà lo quadre històric dels adveniments que han portat a la batalla de la nit entre lo 5 i lo 6 de maig del 1412.

A seguir la reconstrucció de la Festa a través de la documentació de arxiu, a cura de l'activista cultural Mauro Mulas. Per acabar, la presentació del còmic La Victòria, escrit del Professor Antonio Budruni, disinyat de TAF (Francesco Venturi) i colorit de Chiara La Fiút. Obra destinada a la distribució en les llibreries i gratuïtament en les escoles.

A les 19.45 en la plaça de la iglésia de Sant Francesc escomençarà lo moment musical, que preveu l'execució del Tristes erant apostoli de part del Cor Baratz, dirigit del mestre Dario Pinna, i l'execució itinerant pels carrerons del centre històric de Les Cobles de la Conquista dels Francesos, a cura de les veus solistes de Claudio Gabriel Sanna i Franca Masu amb l'acompanyament del Cor Baratz, d'instruments a arc, flauto i percussions. L'arranjament i la música són de Claudio Gabriel Sanna, mentres la direcció musical i artística és a cura de Dario Pinna i Claudio Gabriel Sanna.

Lo dia següent, divendres 6 de maig a les 8 i mitja de la tarda al Teatre Cívic "Gaví Bal·lero" després de un intervent del Síndic Mario Conoci és prevista la lectura de la Relació de la Conquista dels Francesos, a cura de Pere Lluís Alvau i l'execució del cant Les Cobles, amb la participació del Cor Baratz i les veus solistes de Franca Masu i Claudio Gabriel Sanna. Tancada aquesta part lo vot a Sant Joan de la Porta Llatina siguerà considerat observat, exactament cent-setanta cinc anys després de la sua fi.

La tardada acabarà amb el concert de Claudio Gabriel Sanna intitulat La Cançó Catalana a l'Alguer. Acompanyaran l'artista alguerés, Salvador Maltana al contrabaix, Dario Pinna al violí, Paolo Zuddas a les percussions, Graziano Solinas al pianoforte i fisarmònica, amb la participació de Franca Masu. 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin