Notícies ← Altres notícies

Els últims llibres de Gerard Furest i Pau Vidal es presenten a Sabadell davant d’una trentena de persones

La presentació s'emmarca en el cicle "Què n'hem de fotre, del català?" i va ser organitzada per Plataforma per la Llengua i la Intersindical-CSC a l'Espai Àgora

Una trentena de persones van assistir aquest dimarts 3 de maig a la presentació a l'Espai Àgora de Sabadell de dues novetats editorials relacionades amb la llengua: el Decàleg irreverent per a la defensa del català, del professor de secundària Gerard Furest i delegat de la Intersindical-CSC, i Nivell Ç, del català esporuguit al parlant empoderat, del lingüista i traductor Pau Vidal. L'acte, organitzat per Plataforma per la Llengua Vallès Occidental i la Intersindical-CSC Vallès Occidental, s'emmarca en el cicle de presentacions "Què n'hem de fotre, del català?".

El Decàleg irreverent per a la defensa del català és l'ampliació dels deu articles que Gerard Furest va publicar al digital de cultura Núvol entre el 2020 i el 2021. Publicat en paper per la Biblioteca del Núvol, el llibre desmunta els prejudicis, les pors i les perversions que tenallen els catalanoparlants a l'hora de parlar la seva llengua i ofereix un decàleg de propostes per mantenir viu el català en ple segle XXI. Entre els temes que apareixen al llibre hi ha "el mur" de la diglòssia, el "desastre de la CCMA" des que es va tancar el canal 3XL, el fet que els polítics pensin en termes "purament econòmics" i no parlin de "llengua ni de construcció nacional" o els perills del bilingüisme social.

Pel que fa a Nivell Ç, del català esporuguit al parlant empoderat, és el llibre amb què el lingüista i traductor Pau Vidal vol ajudar els parlants de català a viure el fet lingüístic sense complexos. Publicat per Pòrtic Edicions, el llibre es dirigeix als parlants que tenen dubtes constants sobre el seu català i els anima a ser fidels a la seva manera de parlar-lo per evitar que, pel seu complex d'inferioritat, el català sigui condemnat a mort. Vidal defensa en aquesta obra que els dialectalismes i els col·loquialismes lèxics, fonètics i sintàctics enriqueixen la llengua i que els parlants que tenen por de dir coses mal dites, pronunciar castellanismes o fer servir expressions massa d'estar per casa parlen, molt sovint, millor que no es pensen.

El cicle "Què n'hem de fotre, del català" ha recorregut bona part del país per parlar de la situació actual de la llengua i per presentar els últims llibres de Pau Vidal i Gerard Furest. Vilanova i la Geltrú, Igualada, Mataró, Montmeló o Molins de Rei han estat algunes de les parades d'un cicle que ja arriba al final.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin