Notícies ← Altres notícies

El Windows Vista ja es troba a les botigues preinstal·lat en importants marques d’ordinadors

Microsoft, Toshiba, Dell i Sony compleixen amb el català. Apple, HP i Acer, entre d'altres, no han fet cap pas per incorporar el català en els seus productes i serveis, tot i les facilitats i l'oportunitat de negoci que això representa, i seguiran tractant el consumidor català d'una forma excepcional a la Unió Europea.

A finals del 2006, Microsoft Catalunya va anunciar el Windows Vista i el paquet Office 2007 en català. Segons va informar la Plataforma per la Llengua, el maig del 2007 els fabricants d'ordinadors Dell, HP i Toshiba es van comprometre públicament amb Microsoft i la Generalitat de Catalunya a preinstal·lar l'opció idiomàtica en català del Windows Vista als seus ordinadors i a que el juny del mateix any aquest ja arribaria a les botigues. Per altra banda, responsables de Microsoft van anunciar que també hi havia converses avançades perquè Data Logich, Sony, Fujitsu-Siemens i Lenovo incloguessin el català als seus equips i que esperaven que aquestes iniciatives esperonessin d'altres fabricants que encara no s'hi havien compromès -com era el cas d'Acer-.

La realitat d'avui, però, no es correspon del tot a les expectatives creades el 2007. Per una banda, Microsoft està complint amb els seus compromisos i després de posar tots els mitjans perquè el Windows Vista arribi a l'usuari en català, recentment ha traduït també al català tots els serveis del Windows Live, inclòs el Hotmail. Pel que fa als productors d'ordinadors que s'havien compromès a distribuir els seus ordinadors amb el Windows Vista en català, Toshiba, Dell i Sony ho han complert i només HP no ho ha fet. Altres marques com Packard Bell o Acer no han fet cap pas per normalitzar la situació del català en els seus serveis i productes, tot i comptar amb totes les facilitats i amb la col·laboració de Microsoft i de la Generalitat de Catalunya, i continuen tractant el consumidor català d'una forma diferenciada respecte la resta de consumidors europeus.

La Plataforma per la Llengua felicita l'esforç fet per Microsoft, Toshiba, Dell i Sony i anima a la resta de fabricants d'ordinadors a incorporar el català en els seus productes i serveis, per tal de millorar la posició en el mercat català i acomplir amb la responsabilitat social d'una empresa moderna. L'organització recorda que fa tres anys cap gran empresa d'ordinadors comptava amb el català en els seus productes i a principis del 2009, com a mínim ja n'hi ha 4. En canvi, lamenta que Apple, fabricant dels ordinadors Macintosh, hagi adoptat una actitud immobilista i no tingui en compte el català en cap dels seus serveis ni productes, tot i la gran vitalitat d'aquesta llengua en les noves tecnologies i la importància del mercat català, que és igual o superior a d'altres mercats europeus.

Situació del català en els ordinadors personals d'algunes grans marques a les botigues, segons observacions fetes durant la tardor del 2008 i el gener del 2009

Amb opció idiomàtica en català
Sense opció idiomàtica en català
S’hi havien compromès (el 2007)

Toshiba, Dell, Windows

HP
No s’hi havien compromès
Sony
Acer, Packard Bell, Apple

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram