Notícies ← Altres notícies

La Subdelegació de l'Estat no vol aplicar la retolació de les carreteres de competència estatal

La Direcció General de Carreteres de l'Estat espanyol es nega a aplicar la llei que li correspon pel que fa a l'ús del català a les carreteres. La Plataforma per la Llengua felicita a l'ADAC per tramitar l'incompliment al Síndic de Greuges.

Des de la Plataforma per la Llengua felicitem a l'ADAC (Ateneu d'Acció Cultural) per la bona iniciativa de tramitar davant el Síndic de Greuges la resposta rebuda per escrit del senyor Francesc Francisco de la Subdelegació de l'Estat a Girona. Des de la Subdelegació de l'Estat es deia que no aplicarien el Decret 78/1991, de 8 d'abril (DOGC 1434, del 24), en la retolació de les carreteres de competència estatal tal com els correspondria.

La Plataforma per la Llengua ja va denunciar el 2006 la situació d'il·legalitat que incorria el govern de l'Estat pel que fa a l'acompliment de la llei en l´ús correcte de la toponímia en la retolació de carreteres. Les carreteres de titularitat estatal incompleixen la normativa vigent i sota territori d'administració autonòmica catalana encara escriuen únicament "Perpignan", "Tamarite de Litera", "Benabarre", "Bourg Madame" o "Calaceite", en lloc de "Perpinyà", "Tamarit de Llitera", "Benavarri, "La Guingueta d'Ix" o "Calaceit". Podeu trobar més informació en el document que va elaborar la Plataforma per la Llengua el 2006 arran de la constatació d'aquesta situació: La castellanització i la francesització dels topònims de la Catalunya Nord, la Franja de Ponent i el País Valencià en la retolació i senyalització de les carreteres del Principat de Catalunya (us el podeu descarregar en aquest enllaç).

També podeu veure la notícia de les conseqüències que va tenir la presentació del document aquí. En aquella ocasió, amb data 29 de març del 2006, el senyor Luís Bonet Linuesa, cap de la demarcació de la Direcció General de Carreteres de l'Estat, responia textualment a la Plataforma per la Llengua: "La competència de l'Administració General de l'Estat sobre les carreteres estatals és exclusiva d'acord amb el que disposa l'article 149.21 i 29 de la Constitució espanyola sense que sobre la qual pugui prevaldre la normativa autonòmica".

Seguidament us mostrem el contingut de la notícia de l'ADAC, publicada en el darrer butlletí del desembre del 2008 (número 228).

La retolació de les carreteres de l'Estat al Síndic de Greuges
El Síndic de Greuges ha admès a tràmit la queixa formulada per l'ADAC per la retolació a les carrete¬res que depenen de l'Estat, on s'incompleix la nor¬mativa vigent a Catalunya, sobretot pel que fa al nom "Perpignan" escrit en francès i no en català.

Després d'uns quants mesos d'haver presentat la queixa a l'Oficina de Garanties Lingüístiques (que pel que sembla no garanteix gaire res) i d'haver-nos assegurat que ja havien fet els tràmits davant la Subdelegació de l'Estat a Girona, vam rebre la resposta signada pel senyor Francesc Francisco, en què únicament fa referència a les lleis espanyoles. Així, la Subdelegació de l'Estat, encara que reconeix que alguns rètols contravenen clarament la llei, ja que estan redactats únicament en castellà "Autovía del Nordeste", no els traurà, sinó que, en tot cas, n'hi afegirà uns altres que diguin "Autovia A-2" (evidentment escrits en català; és a dir, sense accent a la i), quan hi hagi diners per fer-ho, sense cap pressa. En el cas dels rètols que indiquen la direcció cap a poblacions catalanes de l'Estat francès "Perpignan", rebutja la possibilitat de canviar-los atenent a la llei espanyola que expressa que cal fer servir el nom oficial de les poblacions.

El Síndic de Greuges ha admès que estem davant d'un conflicte de competències entre la Generalitat de Catalunya i l'Estat, i que estudiarà el cas. Esperem que aquest conflicte es resolgui a favor de Catalunya i dels catalans, que sempre hem d'anar presentant batalla per normalitzar el país. Tant de bo que ben aviat puguem celebrar que la retolació a tot arreu indiqui Perpinyà.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram