Notícies ← Altres notícies

Plataforma per la Llengua organitza al Campello un acte sobre l’emergència lingüística del valencià

L'escriptor i filòsof Xavier Serra parlarà de l'estat del valencià aquest divendres, 14 d'abril, a les 19:30 h a la biblioteca del Campello

Plataforma per la Llengua ha programat per aquest divendres, 14 d'abril, a les 19:30 h una conferència sobre l'emergència lingüística del valencià a la sala Ramon Llull de la biblioteca del Campello, a l'Alacantí. La xarrada anirà a càrrec del prestigiós escriptor i filòsof Xavier Serra, i serà presentada per la regidora Cristina Boix Alavés. L'organització de l'acte compta amb la col·laboració del grup de Compromís pel Campello.

Les darreres enquestes lingüístiques fetes públiques acrediten que el valencià es troba en una situació d'emergència lingüística: només el 32 % dels valencians en són parlants habituals i l'ús social de la llengua s'ha reduït a tots els territoris del domini lingüístic.

La situació d'«emergència lingüística» no és únicament pròpia dels valencians, sinó que milers de parlants de llengües del món pateixen el mateix fenomen. Haver estat llengües importants tampoc és garantia de res: el yiddish, per exemple, la llengua dels jueus originaris d'Alemanya i d'altres països de l'Europa oriental, disposava de diaris i teatres en yiddish a Nova York i va arribar a tenir un premi Nobel de literatura, Isaac Singer, per bé que ara és una llengua poc parlada.

El còrnic, la llengua de Cornualla, a la Gran Bretanya, o l'hebreu també són llengües que han estat en emergència lingüística. Tanmateix, en aquests casos, s'han recuperat com a idiomes contemporanis per, entre d'altres factors, la voluntat del parlants.

L'ONG del valencià considera que l'actitud de la ciutadania és determinant per revertir la caiguda en l'ús social de la llengua. Per això, fa una crida a activar-se amb la campanya "Activa't per la llengua", que ofereix eines per modificar certes actituds quotidianes que són nocives per la llengua amb la voluntat de reivindicar l'ús del valencià en el dia a dia. Entre aquestes accions: parlar en valencià siga quina siga la llengua de l'interlocutor, triar productes i serveis en valencià, o presentar reclamacions i queixes en casos de discriminació lingüística, són algunes de les accions que els parlants poden incorporar en la seva quotidianitat.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin