Notícies ← Altres notícies

Donem suport als batlles nord-catalans encausats, en una visita a Terrassa

El 5 i 6 de maig, Plataforma per la Llengua va participar en la II Trobada a Terrassa amb la Catalunya Nord, organitzada per l'entitat Cants de la Llibertat

Dos dels protagonistes de la trobada han estat Nicolas Garcia i Maria Costa, alcaldes de dos dels municipis que s'han vist obligats per la justícia francesa a modificar el reglament que permetia emprar el català als plens

Divendres i dissabte passat, 5 i 6 de maig, va celebrar-se la II Trobada a Terrassa amb la Catalunya Nord, una trobada que va comptar amb la presència de quatre batlles nord-catalans, entre els quals Nicolas Garcia, d'Elna, i Maria Costa, dels Banys d'Arles i Palaldà, dos dels alcaldes dels ajuntaments jutjats per permetre parlar en català als plens municipals. Plataforma per la Llengua, que va col·laborar en l'organització de l'esdeveniment, els va traslladar el seu suport abans de conèixer-se la sentència, que es va publicar aquest dimarts.

Enric Balaguer, delegat de l'entitat a la Catalunya del Nord, i Susana Pérez, membre de l'executiva de l'entitat, van ser presents en totes les activitats de la trobada, al costat de diversos voluntaris del grup local de Terrassa, i d'una nodrida delegació nord-catalana. Hi van assistir representants d'entitats i iniciatives en favor del català, com ara la Bressola o l'Associació d'Amics de la Bressola.

Organitzada per l'entitat Cants per la Llibertat, la trobada va començar el divendres, 5 de maig, a les 18.30 h a la Biblioteca de Terrassa, amb una conferència sobre la situació del català a la Catalunya del Nord. El tema va ser abordat pels ponents des de diverses perspectives lligades a la seva experiència personal. D'una banda, els presidents de la Bressola i l'entitat Amics de la Bressola van exposar el cas d'aquestes escoles immersives, el seu funcionament i les traves a què s'enfronten per part de l'estat francès. D'altra banda, els batlles van parlar de la judicialització de l'ús de la llengua en entorns institucionals, especialment dels casos d'Elna i els Banys que han portat els seus batlles, Nicolas Garcia i Maria Costa, a comparèixer als jutjats per permetre l'ús del català als plens dels seus consistoris. De fet, els ajuntaments de d'Elna i Banys han acabat veient-se obligats a modificar els seus reglaments interns que deixaven la possibilitat d'emprar el català als plens municipals per la decisió del Tribunal Administratiu de Montpeller aquest dimarts, 9 de maig. A més de Garcia i Costa, també hi van intervenir els batlles de Prats de Molló i la Presta, Claudi Ferrer, i el de Pessillà de la Ribera, Joan Pau Billés.

Després de la conferència, la trobada va continuar amb un sopar de germanor al local de la coral Els Amics, que va tenir els membres de la delegació nord-catalana com a convidats d'honor. Pel que fa a dissabte, els representants de la Catalunya del Nord van ser rebuts a l'Ajuntament de Terrassa per l'alcalde, Jordi Ballart, i van gaudir d'una visita turística pels principals racons del municipi, que estava engalanat amb motiu de la celebració de la Fira Modernista. La trobada ha estat una iniciativa de l'entitat Cants per la Llibertat, i Plataforma per la Llengua ja hi va participar també quan la trobada es va fer al Vallespir, aleshores amb la cultura terrassenca com a convidada.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin