Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua presenta dues exposicions amb les quals es vol fomentar el català com a eina de cohesió

La Plataforma per la Llengua ha editat les exposicions "Obre't en català!" i "El català? És chévere!", a través de les quals es vol implicar tant als catalans com als nouvinguts per fomentar la llengua catalana com a eina de cohesió social. Les dues mostres, que s'han presentat avui al Parlament de Catalunya, s'emmarquen dins de la campanya d'acollida lingüística. L'exposició "El català? És chévere!" va dirigida a la població nouvinguda i concretament a la població catalana d'origen llatinoamericà, mentre que "Obre't en català!" s'adreça a la societat d'acollida i remarca la necessitat de parlar en català amb les persones nouvingudes que no coneixen la llengua.

La paraula chévere prové del mot calabar (llengua africana parlada a Nigèria i al Camerun) "sébede", que significa engalanar-se profusament, vestir-se amb elegància. Amb el pas dels anys la paraula ha anat agafant el sentit de tot allò relacionat amb bo, agradable, excel·lent, meravellós, etc. L'exposició "El català? És chévere!", doncs, té com a objectiu apropar el català a les persones que, procedents dels diferents països de Llatinoamèrica, s'han establert durant els darrers anys en algun dels territoris de parla catalana. L'exposició explica, de manera gràfica i entenedora, alguns aspectes de la llengua catalana, inclou apunts sociolingüístics i mostra, finalment, els avantatges que obtenen els qui l'adopten.

Per altra banda, "Obre't en català!" mostra l'oportunitat que ens ofereix la nova immigració per tal d'abandonar actituds acomplexades i pròpies d'un context de repressió, i adoptar formes més inclusives i obertes per relacionar-nos, sense renunciar a la llengua catalana. L'hàbit de canviar la llengua amb les persones d'origen estranger, tot i ser molt comú entre els catalanoparlants, és força excepcional en altres comunitats comparables d'estats democràtics. Es tracta d'una conducta que impedeix a aquestes persones l'accés a la nostra comunitat lingüística, i en molts casos les condemna a portar l'etiqueta d'"immigrants".

L'objectiu d'aquestes dues exposicions és fer-nos reflexionar sobre la importància que té l'acollida lingüística en el si de la nostra societat. Totes dues formen part del conjunt d'eines que promovem des de l'àrea d'acollida lingüística de la Plataforma per la Llengua i que oferim a entitats i ajuntaments del nostre país per tal de donar-los un cop de mà en aquest objectiu d'acostar la nostra llengua a les persones nouvingudes.

Després de la presentació d'avui al Parlament de Catalunya, que ha estat presidida pel president del Parlament de Catalunya, el M. H. Sr. Ernest Benach, i que ha comptat amb la presència del secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, la presidenta de l'associació FASAMCAT, Laura Rojas, i el coordinador de la Plataforma per la Llengua, Daniel Mundet, cadascuna de les dues exposicions recorrerà diverses poblacions, institucions i municipis catalans. "Obre't en català!" es podrà visitar del 6 al 24 de febrer a la Biblioteca Ignasi Iglesias - Can Fabra del barri de Sant Andreu de Barcelona i del 25 de febrer al 3 de març al Centre Cívic Pati Llimona (Barcelona). Les dues exposicions es podran visitar juntes de nou del 3 de març al 3 d'abril al Palau Robert de Barcelona. L'exposició "El català? És chévere!" es podrà visitar els dies 4 i 5 d'abril a la fira Vive, durant tot el mes de juny a la Federació d'Entitats Llatinoamericanes de Catalunya (FEDELATINA) i al juliol al Centre Bolivià Català al Centre Cívic Drassanes. Podeu descarregar-vos el vídeo complet de l'acte a www.parlament.cat.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram