Notícies ← Altres notícies

Participem en una Diada del 9 d’octubre marcada per la defensa de la llengua davant dels atacs del nou govern

Plataforma per la Llengua ha assistit a la manifestació vespertina del 9 d'Octubre juntament amb el sindicat estudiantil Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA) 
 
"Valencià, llengua d'Europa. Som 10 milions" ha estat el lema triat per les dues organitzacions amb la voluntat de reclamar l'oficialitat de la llengua a la Unió Europea

Plataforma per la Llengua ha participat aquest dilluns a la vesprada en la tradicional manifestació del 9 d'Octubre, diada del País Valencià, que enguany duia per lema "País Valencià Antifeixista". L'entitat hi ha assistit en un bloc integrat conjuntament amb el Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA), amb qui  ha compartit la pancarta "Valencià, llengua d'Europa. Som 10 milions", una pancarta per reivindicar l'oficialitat de la llengua a la Unió Europea.  

La marxa ha arrancat al ritme de les dolçaines i dels tabals, amb una muixeranga tocant el cel de València des de la plaça Sant Agustí. El delegat de Plataforma per la Llengua al País Valencià, Toni Royo, ha estat a la capçalera de la manifestació, ja que l'ONG del valencià és membre de la Comissió 9 d'Octubre, la plataforma convocant. 

La manifestació ha servit per a denunciar les polítiques contra la llengua dels primers mesos del govern del Partit Popular i Vox. L'executiu va començar ben prompte l'ofensiva contra la llengua anunciant que eliminaria els estudis en valencià a les comarques castellanoparlants i tancant l'Oficina de Drets Lingüístics. A més, els partits que en formen part també han cancel·lat, des d'alguns governs locals, concerts de música de grups en valencià (com va ser el cas d'Elx) o una conferència de l'escriptor Manuel Baixauli a Sant Miquel dels Reis (organitzada per la Biblioteca Valenciana), a més de censurar revistes en català a les biblioteques municipals (com va passar a Borriana, Elx, Alacant o Torrent). Igualment, el conseller d'Educació, José Antonio Rovira, també va atacar l'Acadèmia Valenciana de la Llengua fent unes declaracions en què deia que aquesta institució tampoc tenia la raó absoluta sobre la llengua. Cal recordar que l'Estatut d'Autonomia estableix que l'AVL és l'única autoritat normativa del valencià. 

La marxa ha avançat amb normalitat mentre uns pocs feien proclames feixistes, davant l'atenta mirada de la policia nacional i del voluntariat de la Comissió 9 d'Octubre, que garantia la seguretat dels assistents. La manifestació ha acabat amb la lectura del manifest a càrrec del periodista Joan Canela, que justament va ser una de les víctimes de les agressions feixistes de la Diada del 2017. La lectura del manifest s'ha fet al parc del Parterre, sota l'estàtua de Jaume I, entre càntics en record a Guillem Agulló i ha estat acompanyada per la interpretació solemne de la Muixeranga. Estudiants i famílies han pogut gaudir d'una jornada que tot i ser reivindicativa, també ha estat festiva i alegre.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin