Notícies ← Altres notícies

Tot el que vols saber de la gala dels 11ns Premis Martí Gasull i Roig

Presentada per Bibiana Ballbè, la gala tindrà lloc al Teatre Poliorama de Barcelona aquest dilluns, 6 de maig, a les 19 h, i vol servir d'homenatge als socis que han fet créixer l'entitat durant 30 anys

Maria Hein aportarà el toc musical en una gala que premiarà l'editor Joan Vall Clara i la creadora de continguts Cèlia Espanya, i a un dels tres finalistes dels Premis Martí Gasull i Roig (la revista infantil Camacuc, la companyia de teatre Dagoll Dagom i la llibreria Quart Creixent)

El Teatre Poliorama obrirà les portes a les 18.30 h i la gala es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l'entitat i, en diferit, el dimecres 8 de maig a les 23 h al Canal 33

Aquest dilluns, dia 6 de maig, se celebra la gala de lliurament dels 11ns Premis Martí Gasull i Roig que organitza Plataforma per la Llengua per reconèixer la trajectòria i les accions que han fet persones i entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana. La cerimònia tindrà lloc al Teatre Poliorama de Barcelona a les 19 h, i serà presentada per la periodista Bibiana Ballbè. Els tres finalistes són la revista infantil Camacuc, la companyia de teatre Dagoll Dagom i la llibreria Quart Creixent. A més d'aquest guardó, la gala servirà per lliurar el Premi Especial del Jurat a l'editor Joan Vall Clara, i el Premi a la Innovació, a la creadora de continguts Cèlia Espanya. L'acte es podrà seguir en directe pel canal de YouTube de l'entitat i, en diferit, el dimecres 8 de maig a les 23 h al Canal 33. Per qui la segueixi presencialment, el Teatre Poliorama obrirà les portes a les 18.30 h

El guanyador dels 11ns Premis Martí Gasull i Roig s'ha escollit per mitjà d'una votació popular que va tancar el diumenge 21 d'abril amb una participació que va arribar gairebé a les 4.000 persones. Qui finalment s'emporti el guardó se sumarà a una llista de premiats que, de moment, integren Vilaweb, Ràdio Arrels, la revista Sàpiens, la Llibreria Catalana de Perpinyà, la cooperativa Som Energia, Catalunya Ràdio, la comunitat sikh de Catalunya, el grup Bon Preu, Escola Valenciana i l'Assemblea de Docents de les Illes Balears. 

Pel que fa al Premi Especial del Jurat a l'editor Joan Vall Clara, és un reconeixement a una trajectòria dedicada a la promoció i defensa del periodisme en català, una tasca que ha desenvolupat durant més de quaranta anys. Per al jurat, el guardó vol reivindicar també la trajectòria d'El Punt Avui i dels predecessors El Punt i l'Avui, i la tasca dels qui han contribuït a crear i consolidar un imaginari periodístic important en llengua catalana.

Per la seva banda, la creadora de continguts Cèlia Espanya rebrà el Premi a la Innovació perquè, amb més de 20.000 seguidors a TikTok i més de 30.000 a Instagram, ha demostrat als joves que es pot triomfar a Internet fent contingut en català. Per a Plataforma per la Llengua, cal consolidar referents lingüístics en català a les xarxes socials, perquè els adolescents i els joves el vegin com una llengua vàlida en els espais de lleure i oci digital. 

Una gala per reivindicar l'activisme dels socis 

Amb motiu del trentè aniversari de Plataforma per la Llengua (que l'entitat celebrarà durant els pròxims mesos), la gala d'enguany vol servir per agrair als socis el suport rebut durant tants anys. Aquest suport i aquesta implicació han permès, per exemple, que la cadena de restauració Five Guys incorpori el català a la retolació, que la gran majoria de marques tèxtils ja etiquetin en la nostra llengua o que els supermercats EcoVeritas s'hagin hagut de retractar per acomiadar una treballadora per parlar en català i finalment s'hagin compromès a impulsar l'ús de la llengua als establiments i productes i a les xarxes socials. 

Però més que els triomfs aconseguits, el focus de la gala seran els mateixos socis, persones que volen viure plenament en català arreu del domini lingüístic, que fan valdre els seus drets i que mantenen la llengua sempre. L'entitat reivindica que no només són els que han fet possible aquests èxits, sinó que són qui fan que la feina tingui sentit. Si ara els socis són més de 26.000, la xifra supera els 37.500 tenint en compte tots els que ho han estat en algun moment de la història. Amb el lema "És per tu", la gala permetrà conèixer-los una mica més, des dels més veterans fins als socis més joves. Presentada per la periodista Bibiana Ballbè, la gala comptarà amb l'actuació de la cantant felanitxera Maria Hein.

Tota la informació per als periodistes, al dossier de premsa

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin