Plataforma per la Llengua va ser present un any més en els actes de la Diada Nacional de Catalunya l'11 de Setembre. L'entitat va participar en l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova a Barcelona i a més d'una desena de localitats, i va construir un mural col·laboratiu al Fossar de les Moreres per reivindicar la fermesa de Gaudí en el centenari de la seva detenció per haver-se negat a parlar en castellà amb uns policies.
Van ser milers les persones que van passar durant el matí per la paradeta de Plataforma per la Llengua, situada al Fossar de les Moreres, al rovell de l'ou dels actes de commemoració. Tothom que ho va voler va poder participar en la construcció d'un mural col·laboratiu fet d'adhesius amb missatges que, tots sumats, permetien llegir un missatge amb lletres més grosses: "Pels que mai no han callat!".
La Junta Executiva de Plataforma per la Llengua participa a l'ofrena floral al monument a Rafael Casanova a Barcelona.#DiadaNacionalDeCatalunya #Diada2024 #Diada24 pic.twitter.com/HVTIphIdbW
— Plataforma per la Llengua Catalunya (@PLlCatalunya)
Amb la voluntat de reivindicar els que no han callat mai en defensa del català, l'entitat va proposar que la gent escrivís als adhesius motius per defensar la llengua, lluitadors referents i exemples de discriminacions patides per parlar en català. Amb el mural, l'entitat evidenciava la vigència d'actituds de persones com Gaudí, que, amb valentia, també avui decideixen no cedir davant les pressions per canviar d'idioma, i lluiten per garantir el dret de parlar en català en qualsevol circumstància. Entre els lluitadors de referència apuntats als adhesius, noms com els de Lluís Maria Xirinacs, Jordi Pere Cerdà o Martí Gasull, un dels fundadors de Plataforma per la Llengua.
Moltes gràcies a tothom que avui ha passat pel Fossar de les Moreres!
Amb aquest mural hem volgut recordar el centenari de la detenció d'Antoni Gaudí per parlar en català, i reivindicar actituds com la seva!
Pels que mai no han callat, fem créixer la veu!#Diada2024 pic.twitter.com/FTp916vd2F— Plataforma per la Llengua Catalunya (@PLlCatalunya)
En el cas de Gaudí, la discriminació va passar quan es dirigia a una missa en record dels caiguts en la defensa de les llibertats catalanes durant el setge de 1714. Gaudí era un ferm defensor de la llengua i el seu compromís el va dur a ser detingut quan els policies van veure que se'ls adreçava en català i que no volia canviar al castellà quan l'hi van demanar.
A més del mural al Fossar de les Moreres en homenatge als que no han callat mai, Plataforma per la Llengua també va participar en els actes institucionals del Govern de la Generalitat de Catalunya i l'Institut d'Estudis Catalans, i en la manifestació de l'Assemblea Nacional Catalana i l'acte polític d'Òmnium Cultural. Pel que fa a les ofrenes florals, a més de la de Barcelona, l'entitat va ser en les de Vic, Badalona, Canet de Mar, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Manresa, Sabadell, Sitges, Terrassa i Vilanova i la Geltrú.