Notícies ← Altres notícies

Conferència “La Bressola, escoles catalanes de la Catalunya del Nord”

El passat divendres, 24 d'abril, la Plataforma per la Llengua del Maresme va organitzar a la casa-museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar la conferència "La Bressola, escoles catalanes de la Catalunya del Nord". Els ponents van ser en Joan Pere Le Bihan, director general de La Bressola, i l'Oriol Ferran, un dels promotors del projecte Musiquetes.cat, musiquetes per a la Bressola. A més a més, l'acte va comptar amb la presència del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Canet de Mar, Òscar Figuerola.

A la xerrada van assistir més d'una trentena de persones. En primer lloc, el senyor Le Bihan va parlar de la xarxa d'escoles catalanes La Bressola al territori de la Catalunya Nord, que tenen com a objectiu reviscolar la llengua en aquesta part del nostre país. Els inicis de La Bressola foren complicats i passaren per grans dificultats econòmiques fins que se'ls reconegué el concert l'any 1995. Des d'aleshores el creixement de centres educatius i d'alumnat ha estat exponencial.

La Bressola és una xarxa d'escoles catalanes que apliquen la immersió en català. Aquest sistema d'immersió, que és un exemple a imitar, aconsegueix uns resultats excel·lents fent del català la llengua vehicular dels nins i les nines tant a l'aula com al pati.

La Bressola no només és exitosa pel que fa a encomanar la llengua als seus alumnes, també ho és perquè ha obert el debat sobre la recuperació de la llengua a la Catalunya Nord i mica en mica es donen passos en aquesta direcció. En paraules del president del Barça, Joan Laporta, "La Bressola és més que una escola".

Per una altra banda, l'arenyenc Oriol Ferran va presentar el projecte musical musiquetes per a la Bressola, un conjunt de peces musicals tradicionals versionades per grans músics dels Països Catalans, que pretén ser una eina pedagògica i donar a conèixer la tasca de la Bressola.

Posteriorment, els assistents van gaudir d'un pica-pica i van poder seguir conversant amb els ponents.

El punt negatiu de la jornada el van protagonitzar la policia espanyola, que va retenir en Joan Pere Le Bihan al pas de la Jonquera quan aquest es dirigia a Perpinyà. Els agents, que no tenen competències en trànsit, van considerar molt greu que el director general de La Bressola portés l'adhesiu CAT a la matrícula del cotxe.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram