Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua presenta a l'Ajuntament de Barcelona dues exposicions amb les quals es vol fomentar el català com a eina de cohesió

La Plataforma per la Llengua va presentar el passat 7 de maig a l'Ajuntament de Barcelona les exposicions "Obre't en català!" i "El català? És chévere!", a través de les quals es vol implicar tant als catalans com als nouvinguts per fomentar la llengua catalana com a eina de cohesió social. Les dues mostres s'emmarquen dins de la campanya d'acollida lingüística. L'exposició "El català? És chévere!" va dirigida a la població nouvinguda i concretament a la població catalana d'origen llatinoamericà, mentre que "Obre't en català!" s'adreça a la societat d'acollida i remarca la necessitat de parlar en català amb les persones nouvingudes que no coneixen la llengua.

La paraula chévere prové del mot calabar (llengua africana parlada a Nigèria i al Camerun) "sébede", que significa engalanar-se profusament, vestir-se amb elegància. Amb el pas dels anys la paraula ha anat agafant el sentit de tot allò relacionat amb bo, agradable, excel·lent, meravellós, etc. L'exposició "El català? És chévere!", doncs, té com a objectiu apropar el català a les persones que, procedents dels diferents països de Llatinoamèrica, s'han establert durant els darrers anys en algun dels territoris de parla catalana. L'exposició explica, de manera gràfica i entenedora, alguns aspectes de la llengua catalana, inclou apunts sociolingüístics i mostra, finalment, els avantatges que obtenen els qui l'adopten.

Per altra banda, "Obre't en català!" mostra l'oportunitat que ens ofereix la nova immigració per tal d'abandonar actituds acomplexades i pròpies d'un context de repressió, i adoptar formes més inclusives i obertes per relacionar-nos, sense renunciar a la llengua catalana. L'hàbit de canviar la llengua amb les persones d'origen estranger, tot i ser molt comú entre els catalanoparlants, és força excepcional en altres comunitats comparables d'estats democràtics. Es tracta d'una conducta que impedeix a aquestes persones l'accés a la nostra comunitat lingüística, i en molts casos les condemna a portar l'etiqueta d'"immigrants".

L'objectiu d'aquestes dues exposicions és fer-nos reflexionar sobre la importància que té l'acollida lingüística en el si de la nostra societat. Totes dues formen part del conjunt d'eines que promovem des de l'àrea d'acollida lingüística de la Plataforma per la Llengua i que oferim a entitats i ajuntaments del nostre país per tal de donar-los un cop de mà en aquest objectiu d'acostar la nostra llengua a les persones nouvingudes.

Durant els pròxims mesos, les dues exposicions recorreran diverses poblacions, institucions i municipis catalans.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram