Notícies ← Altres notícies

Entrevista al president Montilla en el nou número de La Corbella

El president de la Generalitat, José Montilla, ha concedit una entrevista a la revista semestral La Corbella, de la Plataforma per la Llengua, que surt publicada en l'últim número, el 15è. En l'entrevista, el president explica els seus punts de vista sobre diversos temes d'actualitat. Vegeu l'entrevista aquí i el número sencer a www.plataforma-llengua.cat/la_corbella.

També revela les principals línies polítiques del Govern català en relació amb la promoció de la llengua catalana. Parla, per exemple, de temes d'actualitat, com la possibilitat que el Tribunal Constitucional retalli dràsticament el model lingüístic previst en l'Estatut o el procés per tirar endavant una llei de cinema, i es postula com a exemple per "esperonar els ciutadans nouvinguts a parlar el català sense pors".

Pel que fa a l'esperada resolució del Tribunal Constitucional sobre els recursos presentats contra l'Estatut de Catalunya, José Montilla mostra la seva inquietud: "Segueixo amb preocupació la possibilitat que el nostre model lingüístic pugui ser esmenat, total o parcialment. Una desqualificació d'aquest exemple de convivència seria fer el joc a interessos partidaris i partidistes que només busquen la fractura social a Catalunya." Tot i això, el president es mostra confiat que "prevaldrà el sentit institucional i la sentència serà especialment curosa."

Durant l'entrevista, Montilla també parla sobre la proposta de Bases per a la Llei del cinema a Catalunya, en la qual està treballant el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. En aquest sentit, malgrat la possible oposició de les majors a la futura llei, es mostra convençut que la tramitació arribarà a bon port, i veu la solució en l'ampli suport social a la reforma i en les noves tecnologies: "En aquest repte, tenim al nostre cantó a la societat catalana, a bona part del sector, al Ministeri de Cultura i a les noves tecnologies. Aquestes darreres fan més factible trobar un camí per assolir un bon acord."

El president ha volgut rebutjar també les afirmacions interessades que parlen de la imposició del català a Catalunya: "La presència del castellà en tots els àmbits de la vida quotidiana a Catalunya és una realitat fàcilment comprovable per qualsevol observador imparcial. El català, en canvi, no gaudeix encara d'una presència suficient en sectors claus com la justícia, el món del treball, les indústries culturals, entre altres; i, per això, el Govern està treballant-hi." Segons assegura: "Cap llengua ha d'anar en contra d'una altra, ni ha de ser objecte de confrontació política."

En un àmbit més personal, Montilla revela que parla en català als seus fills i reconeix que el seu català "necessita millorar", i que així ho està fent "per respecte a Catalunya, a les seves institucions i a la seva ciutadania", tot i que es mostra descontent amb algunes paròdies que s'han fet sobre el seu nivell de competència lingüística. Ben al contrari, el president es postula com a exemple per a moltes persones nouvingudes: "Penso que modestament el meu exemple pot esperonar els ciutadans nouvinguts a parlar el català sense pors." Així, recomana als catalans castellanoparlants "que s'atreveixin a fer el pas, que no es deixin vèncer per la por o per la vergonya". El president opina que la clau per tal de promoure el català en tots els àmbits és "presentar la llengua com un vehicle d'integració i no de selecció", una postura que defineix com a "integració positiva". "El català ha de ser la llengua de tots els catalans i les catalanes, independentment del seu origen o lloc de naixement. En bona mesura, el futur de la nostra llengua dependrà de la nostra capacitat per convertir-la en un referent d'identitat i de prestigi, en una eina útil i prestigiosa." Podeu consultar el número sencer de la revista a: http://www.plataforma-llengua.cat/la_corbella.

L'entrevista és només un dels temes que recull el nou número de La Corbella. La revista parla també de l'espectacle Detotarrel, que va organitzar la Plataforma per la Llengua per Sant Jordi juntament amb una vintena d'entitats vinculades a la immigració; de la situació de la llengua catalana en els sectors de la telefonia mòbil, de les noves tecnologies, dels catàlegs o a l'aeroport de Barcelona o de la nova campanya "El català suma", que l'entitat llança amb motiu dels seus 15 anys d'existència; i es tanca amb un reportatge sobre el voluntariat a la Plataforma per la Llengua.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram