Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua fa una xerrada en el marc de la VII Trobada d'Estudiants dels Països Catalans.

Aquest dissabte 3 d'octubre, la Plataforma per la Llengua, conjuntament amb la Plataforma Universitària pel Català (PUC) de la Universitat Pompeu Fabra, ha realitzat una xerrada sobre la situació del català a les universitats i sobre la campanya de resposta que s'està preparant anomenada A la universitat, en català!

La xerrada s'ha realitzat a Reus, en el marc de la VII Trobada d'Estudiants dels Països Catalans, organitzada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

La xerrada es va demostrar que, malgrat la gran majoria d'estudiants prefereixen la docència en català (segons dades d'un estudi realitzat pel Consell Interuniversitari de Catalunya), la llengua en la docència ha reculat molt a les universitats del Principat de Catalunya (en molts estudis de grau no arriba o supera per poc el 40%). També es va posar de relleu que, malgrat la legislació vigent reconeix el dret de l'estudiantat a utilitzar el català en la seva docència universitària, això no és possible en molts casos, ja que sovint encara no s'exigeix el coneixement bàsic de la llengua per part del professorat. Per altra banda, es va demostrar la nul·litat de l'argument segons el qual la baixada del català permet la introducció de l'anglès en els estudis. Tal i com s'observa en el següent gràfic sobre l'evolució de la llengua de la docència a la Universitat Pompeu Fabra durant el període 1990-2007 (però aplicable en major o menor grau a la resta d'universitats), el català pateix una davallada constant, l'anglès es manté i només creix la presència del castellà.

Per acabar, durant la xerrada els participants van poder compartir la situació del català a les diferents universitats dels Països Catalans i es va fer una crida a l'articulació de la campanya al llarg de l'àmbit lingüístic. Per tot plegat, la Plataforma per la Llengua vol treballar amb els diferents agents del món universitari per donar resposta a aquesta situació, a través de la campanya A la universitat, en català! i fa una crida a sumar-s'hi.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram