Notícies ← Altres notícies

Ja es pot instal·lar la “llibreria” en català al Windows 7 en les versions castellana i francesa. El reconeixedor d'escriptura manual, també serà en català.

Microsoft ha comunicat a la Plataforma per la Llengua que el Windows 7 que es comercialitza a l'estat francès permetrà instal·lar la llibreria o pegat en català, tal i com ja es podia fer amb el Windows Vista, però no es podrà instal·lar sobre la versió en anglès. 

Microsoft s'ha compromès també a treballar amb els fabricants d'ordinadors personals perquè els seus productes portin instal·lada de fàbrica l'opció de la llibreria en català. Així, els usuaris no se l'haurien de baixar d'Internet (des del portal www.microsoft.cat),  sinó que seria una opció idiomàtica inclosa en el producte Això mateix van fer els fabricants Toshiba, Dell i Sony amb el Windows Vista, i s'espera que ara facin el mateix. És una incògnita què faran els fabricants que no van instal·lar l'opció en català per al Vista, com HP, Acer i Packard Bell. També és una incògnita si els fabricants instal·laran l'opció idiomàtica en català en la versió francesa del Windows 7.

Microsoft també informa que per primer cop, el reconeixedor d'escriptura manual en català estarà inclosa en el producte comercial Windows 7. Pel que fa al Windows Mobile 6.5 per a telefonia mòbil, Microsoft informa que se n'ha fet una versió en català, però només per a Telefònica y HTC, ja que aquestes empreses han de subministrar aquest producte a la Generalitat de Catalunya, tot i que es desconeix si aquesta versió estarà disponible per a la resta d'usuaris.

La Plataforma per la llengua felicita Microsoft per aquests avenços, que se sumen als altres realitzats durant el 2009, com la traducció dels serveis del Windows Live (inclòs el Hotmail), però considera que l'empresa hauria de comercialitzar la versió base del Windows en català, i no només la "llibreria". Així mateix, la Plataforma per la Llengua recorda que actualment és el programari lliure el que dóna al català el mateix tracte que les altres llengües comparables, i també recorda que Apple no ha tret encara cap producte que inclogui el català.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram