Notícies ← Altres notícies

El passeig de Sant Joan de Barcelona es torna a convertir en una gran ludoteca a l'aire lliure per la joguina en català

El passeig de Sant Joan de Barcelona (a l'alçada del carrer Provença) tornarà a ser el pròxim 28 de novembre entre les 11 del matí i les 6 de la tarda l'escenari de la sisena edició de la Festa per al joc i la joguina en català. Per a més informació: www.plataforma-llengua.cat/festajoguina.

Aquesta jornada lúdica reivindica, quan s'apropen Nadal i Reis, que les joguines que els infants reben cada any per aquestes dates incloguin el català en tots els suports lingüístics, tant impresos com electrònics.

La festa té el format d'una festa infantil i per tant inclourà diverses activitats adreçades especialment als més petits: titelles, grups d'animació, conta contes, castell inflable, globus i tallers diversos (corones, papiroflèxia, pintar cares...). Paral·lelament, i com cada any, la campanya es complementa amb l'edició de 26.000 cartes als Reis (22.000 de les quals es distribuiran a Catalunya i 4.000 més, al País Valencià) que comencen amb el tradicional encapçalament "Estimats Reis Mags d'Orient" i que conclouen amb una petició per als tres Reis: "Poder jugar en català". Les cartes es distribuiran per escoles, ludoteques, biblioteques, ajuntaments, casals, esplais i botigues d'arreu dels Països Catalans. El mateix dia de la festa, un patge reial recolliran les cartes dels infants per entregar-les als Reis Mags.

I és que l'objectiu final d'aquesta activitat és anar més enllà de la festa infantil, i arribar també als pares, a qui se'ls vol conscienciar que comprin joguines etiquetades i amb les instruccions i menús en català, i als botiguers, productors i distribuïdors de joguines, a qui se'ls reclama que augmentin l'oferta de joguines en la nostra llengua.

Actualment, segons dades recollides per la Plataforma per la Llengua, hi ha 560 joguines que inclouen el català (com a mínim pel que fa a les instruccions, en la capsa o l'embolcall o en les característiques pròpies de la joguina, és a dir, en els taulells, llengua amb què parlen, etc), i 74 empreses que fabriquen jocs i joguines en català, incloent-hi els jocs multimèdia i els autors dels jocs d'Internet. Aquestes 560 joguines, però, suposen actualment només un 6% del total de joguines que es venen al mercat. Malgrat tot, l'evolució dels últims anys és esperançadora: el sector ha experimentat una lenta però progressiva millora, ja que el 2007 aquest percentatge era del 4,8, i el 2008, del 5,4%.

Amb aquesta voluntat de conscienciació, durant la festa també es repartirà el catàleg de joguines en català, que ha elaborat el Consorci per a la Normalització Lingüística amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua. Aquest material i també altres documents, com un llistat de botigues de joguines on es poden adquirir joguines en català, i que s'anirà actualitzant progressivament, o l'opuscle I les teves joguines, ja incorporen el català?, destinat als fabricants i les empreses de jocs i joguines, es penjaran també al web de l'entitat. Tots aquests recursos es poden trobar a: www.plataforma-llengua.cat/joguines.

 

FESTA PER AL JOC I LA JOGUINA EN CATALÀ 2009

DADES TÈCNIQUES

Acte:

 

Festa per al joc i la joguina en català

 

Dia:

 

28 de novembre de 2009

 

Lloc:

 

Passeig de Sant Joan de Barcelona (amb C. Provença)

 

PROGRAMA D'ACTES

11.00

 

Obertura de tallers

 

12.00

 

Contes explicats per Jaume Viladric

 

13.15

 

Grup de titelles La Renaixença

 

 

16.00

 

Companyia Struc i les bicicletes boges

 

17.00

 

Pep Puigdemont i companyia

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram