Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua considera que la vaga d’alguns empresaris de cinema suposa girar l’esquena al públic català

L'entitat ha presentat recentment un estudi comparatiu que demostra que el català és una llengua rendible i que el fet que no s'utilitzi aquesta llengua a les sales de cinema representa un cas únic en el context europeu i que justifica la necessitat d'una regulació del sector. Davant de la vaga de cinema convocada pel Gremi d'empresaris de cinema de Catalunya, la Plataforma per la Llengua vol manifestar les següents consideracions:

 
  1. Que els interessos que mouen alguns empresaris obeeixen a raons ideològiques i a prejudicis del tot infundats. El català és una llengua rendible al cinema tal i com demostren les xifres oficials recollides a l'Estudi sobre la llengua al cinema en diversos països europeus, Quebec i Catalunya, presentat per l'entitat el passat 15 de gener i que podeu trobar al web de la Plataforma per la Llengua, en concret a: www.plataforma-llengua.cat/estudis/interior/59. Entenem que la situació actual és fruit de les inèrcies creades per una situació d'origen franquista. Estem convençuts, com ha passat en altres àmbits, que un cop s'apliqui la llei, els empresaris reconeixeran les millores. Nosaltres advoquem per una classe d'empresaris innovadora.
  2. La manca d'ús del català al cinema representa un cas únic a nivell dels països europeus i el Quebec, ja que no hi ha cap llengua comparable en nombre d'espectadors potencials o bé en estats amb plurilingüisme oficial on aquest idioma no s'utilitzi per traduir les pellícules, en la modalitat de doblatge i subtitulat. L'estudi de la Plataforma per la Llengua presenta diverses legislacions i pràctiques sobre usos lingüístics al cinema en altres països que demostren precisament això.
  3. Tal i com demostra l'estudi, el que demanem és que el cinema sigui despenalitzat i que els espectadors catalans tinguin els mateixos drets que la resta de les comunitats lingüístiques comparables. Reclamem que el cinema a Catalunya sigui la norma, i no pas l'excepció en els països democràtics.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin