Notícies ← Altres notícies

La plaça Universitat de Barcelona torna a convertir-se avui en un espai d’inclusió i cohesió social gràcies a la jornada “El català, llengua comuna”

Per sisè any consecutiu, la Plataforma per la Llengua i 22 entitats organitzen aquest acte, que vol destacar el català com a element d'inclusió de les persones nouvingudes.  Podeu veure'n tota la informació a: www.plataforma-llengua.cat/santjordi2010.

Vint-i-tres associacions de persones immigrades i organitzacions de suport a les poblacions immigrades tornen a celebrar avui per Sant Jordi l'acte "El català, llengua comuna". És una jornada que té com a objectiu destacar el català com a element d'inclusió de les persones nouvingudes i com a eina que contribueix a la cohesió social. L'acte ha començat a les 10 del matí a l'escola Ferran Sunyer, i continua a les 17:30 de la tarda i fins la nit a la plaça Universitat de Barcelona. Us enviem algunes fotos de les activitats que s'han realitzat al matí.

 

Les activitats han començat a l'escola Ferran Sunyer, on s'hi han realitzat diferents tallers, com ara el del passaport de les llengües, el de xapes, el de manualitats i un espai de contacontes. Tot plegat ha finalitzat amb la realització del trencaclosques El català, llengua comuna, que han creat els 300 alumnes del centre.

 

A la tarda, les activitats es desenvoluparan a la plaça Universitat de Barcelona, i la música, com és costum, hi tindrà un paper central. S'hi celebraran diversos concerts que comptaran amb la presència d'un grup consolidat de l'escena musical del país juntament amb un seguit de col·laboradors, la majoria d'origen nouvingut. Així, l'espectacle Detotarrel farà variacions respecte al que es va estrenar a la mateixa plaça l'any passat. Conduït pel grup Nour, comptarà amb la presència de Gerard Quintana, Guillamino, Unidos por el Flow, Babakar Gaye de Black Baudelaire, Nikol Kollars de 08001, Famiya Khan de Shur-Rong, Voces y Música para la Integración, l'Associació d'Estudiants i Investigadors Xinesos a Catalunya, Shían i Mû, de Qbamba. Aquestes actuacions es complementaran amb el concert dels Pirat's Sound Sistema, que comptarà la col·laboració de Raggatek, Babakar Gaye, Artur i Euge de La Magna Método i de Yanero. També podrem escoltar el grup Macedònia, que presentarà el seu nou disc M'agrada, i que comptarà amb la col·laboració de la coral Voces y Música para la Integración. També les danses de Tinkuna aniran de la mà de la música de diferents components del Taller de músics. I, finalment, també ens espera un concert de Rumba Amaziga.

 

Paral·lelament a aquestes activitats hi haurà la presentació del manifest El català, llengua comuna, que enguany s'ha editat en format bilingüe català-amazic, i que ha rebut el suport de la Casa Amaziga de Catalunya i del consell d'Entitats Amazigues (format per Amazan, Associació Amazics de Catalunya, Associació Amic Amazic, Associació CataRif, Cornellà Sense Fronteres, Associació catalano-amaziga Itran, Associació Pels Drets del Poble Amazic, Associació Taghrast-Espai amazic, Associació Tamazgha-Catalunya, Associació Tawmat i Assemblea Amaziga de Catalunya). Aquest manifest vol destacar el paper del català com a eina d'inclusió i de cohesió socials i amb el qual es demana a la societat catalana que faci del català la llengua d'acollida i que utitilitzi el català com a llengua de relació amb les persones nouvingudes. Alhora, recorda als poders públics que tenen l'obligació d'establir les mesures necessàries per facilitar l'exercici del dret d'usar el català als qui vénen a viure a casa nostra. Durant tot el dia, també hi haurà una carpa d'entitats, on aquestes informaran de les activitats que realitzen durant tot l'any.

 

"El català, llengua comuna" és, una vegada més, el lema sota el qual s'apleguen les diferents activitats que es celebren avui i que resumeix la filosofia amb la qual les entitats organitzadores conceben la celebració del Sant Jordi: la nostra realitat sociolingüística és la d'un país multilingüe, en el qual es parlen més de 250 llengües; en aquest context de diversitat lingüística, el català és la llengua que ens uneix a tots i a totes, és l'idioma amb el qual volem construir la societat i que tothom pot compartir, per això volem que sigui la llengua comuna. Amb la celebració d'aquest acte, la Plataforma per la Llengua, que és l'organització encarregada de dinamitzar aquesta xarxa associativa, pretén afavorir l'intercanvi i la relació entre nous i vells catalans, amb la intenció de facilitar la incorporació de les persones nouvingudes a la societat d'acollida i d'incentivar les relacions interculturals.

Les entitats que coorganitzen l'acte són les següents: Plataforma per la Llengua, Asociación de Mujeres Ecuato-guineanas E'Waiso Ipola, Asociación de Profesionales Bolivianos en Barcelona (APBB), Associació Catalana de Residents Senegalesos, Associació Cultural, Educativa i Social Operativa de Dones Pakistaneses (ACESOP), Associació d'Amics del Poble Marroquí (ITRAN), Associació d'Estudiants i Investigadors Xinesos de Catalunya, Associació de Dones Amazigues Tamettut, Associació de Treballadors Immigrants i Marroquins de Catalunya (ATIMCA), Associació de Treballadors Pakistanesos, Casa Eslava, Centre Cultural Islàmic Camí de la Pau, Centre Bolivià Català, Comunitat Palestina de Catalunya, Cornellà Sense Fronteres (membre del grup Agraw Amazic N Katalunya), El Mirador dels Immigrants, Els Altres Andalusos, Espazo Galego dos Països Catalans, Federació d'Associacions Americanes de Catalunya (FASAMCAT), Federació d'Entitats Bolivianes a Catalunya (FEDEBOL), Federación de Entidades Ecuatorianas en Catalunya (FEECAT), Rede.cat i Veu Pròpia.

L'acte està patrocinat per Abacus Cooperativa i té el suport d'institucions públiques com la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, i de diverses entitats i mitjans de comunicació.

Per a més informació sobre la jornada, visiteu el lloc web: www.plataforma-llengua.cat/santjordi2010.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin