Notícies ← Altres notícies

Celebrem l’aprovació de la Llei d'acollida pel fet que emmarca el català com a llengua comuna

Avui dimecres el Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei d'acollida de les persones immigrades i retornades a Catalunya. La Plataforma per la Llengua valora positivament el contingut de la llei i el fet que hagi estat aprovada amb el suport del tots els partits del Govern i el principal de l'oposició.

La Plataforma per la Llengua valora molt positivament l'aprovació de la Llei d'acollida de les persones immigrades i retornades a Catalunya, tant pel consens que ha aconseguit entre les formacions polítiques com per l'aval obtingut per una nodrida quantitat d'entitats de nouvinguts que van recolzar, al seu moment, el Pacte Nacional per a la Immigració.

Com a entitat que treballa, també, per a la inclusió social de les persones nouvingudes amb l'objectiu de fer del català la llengua comuna de la vida pública en el context d'una societat multilingüe, la Plataforma per la Llengua ha seguit de ben a prop i amb molt d'interès la gestació d'aquesta llei. És per això que reclama que el desplegament de la llei vagi acompanyat d'una bona aplicació i assenyala els següents aspectes:

  • Creiem que caldrà maldar perquè les mesures establertes en la llei tinguin garantit el seu compliment, i perquè el deure de conèixer el català previst a l'Estatut d'autonomia de 2006 s'estengui a totes les persones residents al nostre país com a eina perquè esdevinguin, de facto, ciutadans que han de gaudir dels mateixos drets i deures que la resta de ciutadans.
  • Demanem que les institucions estiguin atentes a l'aplicació que els ajuntaments facin de la llei, per tal d'aconseguir els objectius d'inclusió social que la llei persegueix, en el marc d'enriquir la societat amb les aportacions de totes les persones que viuen a Catalunya, i d'assegurar també que el català esdevingui la llengua comuna i d'adopció de molts dels ciutadans, com a vehicle per veure reflectits els seus drets lingüístics, socials i culturals, i l'aportació social de la seva idiosincràsia.
  • La Plataforma per la Llengua també ha fet un un seguiment comparatiu dels processos d'acollida que s'estan duent a terme a diferents països d'Europa, i que es farà públic pròximament. En les normatives legals que els emparen, ha constatat que països com França, Alemanya o els Països Baixos incorporen l'obligatorietat de les llengües pròpies per a l'acollida com a instrument d'inclusó social. Això està en la línia de les recomanacions de la Comissió Europea.
  • Per tot plegat, la Plataforma per la Llengua farà un seguiment dels resultats que generi l'aplicació de la llei i, si s'escau, seguirà assenyalant quins són els aspectes que cal reforçar.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram