La veu del voluntariat ← Altres articles

Quan anar a la fleca del barri ens pot fer obrir els ulls

Enric Jofré, voluntari del grup local de Barcelona de Plataforma per la Llengua

Has pensat mai que no et podies adreçar en català a una persona que no coneixes perquè no t'entendria? Enric Jofré, voluntari de la Plataforma per la Llengua, reflexiona sobre aquest fet quotidià.

Cada setmana en Joan va al mercat. Abans hi anava cada dissabte, però ara que està jubilat aprofita els matins dels dimecres perquè diu que hi ha menys gent i pot comprar més tranquil. Allà hi té el peixater de tota la vida i la carnissera del barri, i sap exactament on trobarà els tomàquets més gustosos i les mandarines més dolces. Quan en Joan demana, se'l sent de lluny perquè, amb l'edat, ha començat a sordejar una mica: "Fes-me carn picada barrejada", "posa'm quatre seitons per arrebossar", "carai, quines mongetes més maques!".

De camí cap a casa, sol comprar el pa per a l'hora de dinar. De fleca, no en té cap de preferida, sinó que s'estima més voltar per totes les del barri per repartir una mica els beneficis. Avui en toca una de les més noves, que a part de pa també ven tot de pastes i brioixos. "Me pondrás un pa de mig? Ay, espera que me llaman". Just abans de dir a la dependenta que el vol tallat, el truca el seu fill per dir-li que anirà a dinar. "Ara m'ho dius? Just he fet tota la compra! Està bé, vine. Va, penjo que estic comprant. Lo que te decía: un pan de medio cortado, por favor".

La dependenta de la fleca, que ha esperat pacientment que en Joan pengés el telèfon, se'l mira i sembla que té alguna cosa a la punta de la llengua, que, avui, acaba de decidir que no es mossegarà: "Un pa de quilo tallat, oi? Molt bé. Voldrà res més?".

Has fet mai com en Joan i has pensat que no et podies adreçar en català a una persona que no coneixes perquè no t'entendria? O potser per la feina que fa o el lloc on treballa has deduït que no parlaria català? A Barcelona, un 78,7% dels habitants sap parlar català i un 93,4% l'entén [1]. Aquestes dades demostren que és hora de deixar enrere la idea preconcebuda que al nostre barri algú no ens entendrà si ens hi adrecem en català.

El grup de Barcelona de la Plataforma per la Llengua et vol animar a fer servir el català al mercat, a la fleca, al carrer i al transport públic. Encara que sigui inconscientment, cada vegada que no el parlem neguem l'oportunitat de practicar-lo o aprendre'l a qui tenim al davant. Barcelona és una ciutat rica en diversitat on tothom ha de gaudir dels mateixos drets i les mateixes oportunitats, i el dret d'aprendre català i de fer-lo servir no n'és una excepció. Amb cada acte individual, tu pots garantir aquest dret.


[1] Dades de l'Enquesta d'Usos Lingüístics de la Població per a la ciutat de Barcelona del 2018.