La veu del voluntariat ← Altres articles

Klar i Ras

Sergi Aljilés, voluntari territorial de València-L’Horta de Plataforma per la Llengua

Vols escoltar un programa de ràdio que promou la llengua al País Valencià? Amb el programa Klar i Ras ho podràs fer! Sergi Aljilés, voluntari territorial de València -L'Horta explica la creació del programa i com fomenten l'ús de la llengua

Ja fa uns quants anys, la Plataforma per la Llengua es va instal·lar al País Valencià, començant una tasca de lluita per l'equiparació del valencià a llengua oficial i els drets lingüístics de la població amb el guiatge de Manel Carceller i els tècnics designats. Un dels pilars fonamentals d'eixe treball, quasi des del primer dia, van ser les persones voluntàries.

Com ha estat un fet històric inqüestionable, les lluites pel País i la llengua les ha encapçalat la ciutat de València i, com no podia ser d'altra manera, la territorial de València-L'Horta és capdavantera en el treball de voluntariat, accions de carrer (malauradament tallades per la pandèmia), campanyes i agitació cultural.

Fruit d'esta agitació cultural, va començar, fa una miqueta més d'un any, el programa de ràdio, patrocinat per Plataforma per la Llengua País Valencià, Klar i Ras. Un espai amb vocació de magazine i de promoció de la llengua, emés a Ràdio Klara de València, una ràdio llibertària lligada als moviments socials (la primera dins la ciutat de València i la segona a tot l'Estat espanyol), que dona veu a qui no troba el seu espai als mitjans de comunicació convencionals. La idea que anima el seu funcionament és fer de la ràdio un mitjà de lluita cultural i política.

Klar i Ras és un programa jove, que naix després d'una concentració pel dret a decidir del poble valencià i la reivindicació de reciprocitat lingüística als mitjans de comunicació i a les institucions públiques, per part de diferents plataformes valencianes. En eixa concentració, la Plataforma per la Llengua parlà amb les activistes Maria Fullana i Alba Mompó, i s'oferí a generar un programa de llengua i societat. Elles, amb una persona voluntària de la territorial València-L'Horta, portarien Klar i Ras a la realització efectiva.

La finalitat última de Klar i Ras, expressió típicament valenciana, és donar veu a les persones i col·lectius que, pel seu caràcter polític contrahegemònic o perquè el seu missatge molesta o fa nosa a les estructures del poder, no són escoltades als mass media, tot barrejat amb una defensa estricta del valencià com a llengua vehicular i pròpia de la gent valenciana. L'emissió és bisetmanal, els diumenges a les 18 hores.

El programa està estructurat en diverses seccions, que varien segons les persones entrevistades, amb l'agenda cultural i actes que Plataforma per la Llengua País Valencià organitza els dies anteriors i posteriors. L'entrevista, sempre en un to distés, que fa més còmoda la conversa, aprofundeix en la tasca de la persona convidada. Hi ha una breu secció de poesia, en què podem gaudir de la producció lírica en català. Tot el programa inclou talls musicals d'artistes o grups de tot el nostre territori lingüístic.

Una de les característiques senyeres de Klar i Ras és el seu tarannà feminista, que dona veu a les dones a l'hora de l'entrevista, la música i les locutores. I, a més a més, preguntant i fent que el convidat "es mulle" en la problemàtica que viuen les dones en un món masclista i patriarcal.

Crec que Klar i Ras està sent una ferramenta molt útil en el procés d'aprenentatge del valencià, tant per ser un dels pocs programes emesos totalment en valencià com perquè és una eina per a les persones nouvingudes o oients castellanoparlants. Una de les seccions fixes és "la paraula del dia", en què es defineix un mot que té relació amb la persona entrevistada, i se'n parla de l'etimologia, les característiques i curiositats lingüístiques, perquè qui ens escolte es familiaritze amb el valencià i sàpia d'on prové el significat i l'ús que en pot fer, amb frases fetes o expressions típiques.

Com a voluntari de Plataforma per la Llengua País Valencià, porte ja unes setmanes col·laborant en este projecte i, a banda del bon rotllo creat amb les companyes, puc dir que he gaudit molt fent el programa, i que continuaré fent-lo mentre puga. La lluita per la llengua ha de ser en tots els camps en què puguem arribar, i crec que un eina com la ràdio pot arribar a moltes persones, i més ara amb les emissions en línia.

Anime a tot el món que cerque el nostre programa i gaudisca sentint-lo tant con nosaltres fent-lo.