Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua insta els principals partits espanyols a reconèixer plenament el català a tot l’Estat

La Plataforma per la Llengua, l'ONG del català, ha enviat una carta a les quatre grans candidatures polítiques de l'Estat espanyol -PP, PSOE, Unidos Podemos i Ciutadans- per saber-ne el posicionament davant la possibilitat de reconèixer el català com a llengua oficial de l'Estat en una hipotètica reforma de la Constitució. Actualment, el text constitucional emmarca el castellà com a única llengua oficial de l'Estat.

En la missiva, el president de l'entitat, Òscar Escuder, recorda als partits que Espanya "és una excepció internacional en el context dels països de tradició democràtica i, per descomptat, dins d'Europa", ja que és l'únic estat "que no ha reconegut una llengua amb tants parlants com té el català com a plenament oficial de l'estat". La carta posa en context que països com Suïssa, Bèlgica, el Canadà o Finlàndia no tenen una llengua privilegiada respecte de les altres i, per això, es denuncia que l'Estat espanyol no és una democràcia lingüística de debò.

Davant les properes eleccions generals espanyoles del 26 de juny vinent, l'ONG del català pregunta directament a aquestes formacions si els seus diputats i senadors donarien suport a la reforma de la Constitució espanyola de manera que "el català sigui llengua plenament oficial de l'Estat a Espanya en les mateixes condicions que el castellà". Aquest fet comportaria, entre d'altres aspectes, l'eliminació del deure constitucional de saber cap llengua; que es pugui accedir a la nacionalitat espanyola només sabent català; que el català representi la imatge institucional, de projecció internacional i d'identificació personal del ciutadà i com a referent cultural espanyol en les mateixes condicions que el castellà; que es reformin els milers de disposicions que obliguen a l'ús únic del castellà, o que el català sigui llengua oficial de la Unió Europea al mateix nivell que ho és el castellà com a llengua d'Espanya.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin