Es tracta de testimonis de diferents municipis del domini lingüístic català i en què es posa de relleu el rol primordial que les associacions poden exercir com a espais informals d'aprenentatge de la llengua catalana i d'arrelament al país.
Els protagonistes de Amb el català, fem pinya! expliquen com, gràcies a les associacions i entitats, han trobat espais que poden suplir determinades barreres amb què es troben sovint els aprenents (o potencials aprenents) de català a l'hora d'apropar-se a la llengua catalana o de posar-la en pràctica (barreres com l'hàbit de canviar de llengua dels catalanoparlants, la por de parlar malament la llengua, viure en un entorn fortament castellanitzat, etc.).
Cada relat s'ha traduït a les llengües primeres dels entrevistats, de manera que la lectura general ofereix un tast de la diversitat lingüística que forma part del nostre país. En algun cas, es tracta d'una llengua oral o col·loquial, per la qual cosa, tractant-se d'una publicació escrita, hem optat per traduir el relat a la primera llengua escrita formal de l'entrevistat. A banda del català, el llibre inclou 7 llengües més, que són l'àrab, el romanès, l'anglès, el wòlof, el mandika, el francès i el castellà.
Fer de la llengua catalana l'eix vertebrador i el punt de trobada de la diversitat cultural i lingüística de la nostra societat és un dels objectius principals que la Plataforma per la Llengua treballa des de l'àmbit de l'arrelament lingüístic i cohesió social. La presentació d'aquest llibre s'ha fet al Centre Excursionista de Terrassa, amb la participació d'alguns dels testimonis.