Notícies ← Altres notícies

“Per a l’alguerès, la connexió aèria amb Catalunya i l’esperada recepció de TV3 són imprescindibles”

L'algueresa Irene Coghene, llicenciada en dret i activista lingüística, va protagonitzar el quart debat del cicle "Què me'n dius, del domini lingüístic?", centrat en l'estat de la llengua catalana a la ciutat sarda. 

La tarda del dimecres 7 de juny, al bar El Paraigua de la plaça de Sant Miquel de Barcelona, va tenir lloc un nou debat per apropar als socis i amics de l'ONG del català l'actualitat del català a la ciutat de l'Alguer. Per fer-ho, vam gaudir de la presència d'Irene Coghene (Alguer, 1982), que va ser la primera presidenta del Centre Excursionista de l'Alguer i que actualment lidera la delegació de la Plataforma per la Llengua a la ciutat de Sardenya.

Coghene va fer una radiografia de l'estat de la llengua catalana i la transmissió intergeneracional existent avui i va destacar una de les xifres de l'InformeCAT 2017, segons el qual un 88% de la població assegura que entén l'alguerès. Així, va destacar positivament la presència de la llengua en l'àmbit teatral, a l'Església i en les iniciatives que aquests darrers anys s'havien dut a terme a l'escola, tot i ser insuficients. Coghene també va demanar a les institucions catalanes que treballin per millorar el transport entre l'Alguer i Catalunya, entenent que és una qüestió cabdal.

Les actuacions que organitza la Plataforma per la Llengua a l'Alguer també van ser protagonistes de l'acte. Es va parlar, per exemple, de la recuperació d'una festa com la de les Estrenes i de la voluntat d'amplificar la presència de la música en llengua catalana a la ciutat.

En aquesta línia, l'historiador i membre de l'Executiva de l'entitat, Francesc Marco, que moderava el debat, va apuntar la importància dels mitjans de comunicació per a normalitzar la presència i l'ús de la llengua als diferents territoris de parla catalana. Va recordar que, de fet, la Plataforma per la Llengua havia recollit més de 30.000 signatures a favor de la reciprocitat total dels mitjans de comunicació en català.

Les preguntes arribades per Twitter i a través de Facebook Live van amenitzar un debat ja de per si participatiu, on la cinquantena d'assistents van poder recordar anècdotes viscudes a l'Alguer i demanar alguns aspectes cabdals en clau de futur.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin