Notícies ← Altres notícies

Taller de diversitat lingüística a l’institut Les Termes

Dins del Pla d'Actuació Lingüística Integral de Sabadell Sud la Plataforma per la Llengua va organitzar el dimarts 13 i el divendres 16 de febrer un taller de diversitat lingüística en col·laboració amb entitats i persones nouvingudes. El denominador comú de tots els tallers va ser el català com a llengua comuna. 

Els alumnes de primer d'ESO van participar en les activitats organitzades per diverses entitats que col·laboren activament en el Pla d'Actuació Lingüística. L'activitat va tenir quatre racons diferents, que eren les quatre llengües que es tractaven. L'objectiu era que cadascú s'escrigués el seu nom en les quatre llengües, de manera que tinguessin el seu passaport lingüístic (que era un punt de llibre). A cada racó havien de superar una petita prova per aconseguir les fitxes que els permetien saber l'equivalència de l'alfabet llatí amb l'alfabet, abjad o sil·labari, amb un exemple en català. Les llengües van ser: en primer lloc, l'amazic, amb la col·laboració de l'Associació Anaruz N Àfrica, i els joves havien de relacionar proverbis amazics amb l'equivalent català; en segon lloc, hi havia l'àrab, en què els joves havien de descobrir quines paraules del català provenien d'aquesta llengua; després hi havia el panjabi parlat a l'Índia, amb la col·laboració de l'Indian Cultures Centre, i es va fer l'activitat de les paraules nòmades, en què els joves havien d'endevinar de quin continent venien les paraules importades d'altres llengües; per acabar hi havia el rus, i es va fer un concurs amb preguntes sobre l'idioma rus i les llengües eslaves.

Va ser una jornada molt enriquidora en la qual vam compartir amb els alumnes el convenciment que la diversitat ha de ser fomentada com a factor de progrés i enriquiment cultural mutu i que la llengua catalana ha d'esdevenir l'eix vertebrador de la diversitat cultural i lingüística que hi ha a casa nostra. Avui dia aquesta diversitat es fa palesa amb les gairebé 300 llengües que s'hi parlen.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin