Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua fa una recollida de firmes a l’Alguer per la introducció de l’alguerés a l’escola

Lo Consell Regional de Sardenya ha aprovat més d'un any fa la lei de política lingüística regional que reconeix lo dret a l'ensenyament en alguerés. Ara, l'ONG del català reclama que s'apliqui aquesta lei perquè los minyons puguin estudiar en la llengua pròpia de la ciutat.

La Plataforma per la Llengua de l'Alguer escomença una campanya per reclamar l'ensenyament en alguerés. La petició consisteix en demanar que les autoritats educatives de Sardenya compleixin i apliquin la lei 3 de juliol del 2018 n. 22 «Disciplina de la política lingüística regional». Aquest text reconeix a les famílies lo dret a sol·licitar l'ensenyament en la llengua de la ciutat al moment de la inscripció a l'escola. Però nimanco enguany, aquesta opció és estada possible.

Per incidir que les autoritats apliquin la normativa i no resti solament en paper, la Plataforma per la Llengua ha posat en marxa la pàgina web www.enalgueres.cat, que permeti als utents de firmar una petició i enviar-la al president de la Regió Autònoma de Sardenya, Christian Solinas. A la lletra se li exposen les xifres d'ús de l'alguerés i se recorden les evidents implicacions positives de valor econòmic, turístic, comercial i cultural que la llengua té pel futur de la ciutat i també per tota l'ísola.

Endemés, los socis i els voluntaris de la Plataforma per la Llengua han escomençat aquest dimarts a recollir les adhesions davant de les escoles alguereses durant los horaris d'entrada i d'eixida dels alumnes. D'aquesta manera poden explicar aquesta petició a les famílies, que l'han considerat necessària, i fer conèixer més i millor aquesta lei no aplicada i com los minyons hi guanyaran. Durant la conferència estampa, la delegada de l'entitat a l'Alguer, Irene Coghene, ha explicat que "la realtat és que, al dia d'avui, i un any i mig després de l'aprovació de la lei, la Regió Autònoma de Sardenya encara no ha activat los mecanismes per fer-la complir. Per tant, los minyons algueresos continuen a ésser privats d'un dret fonamental: conèixer la llengua de la pròpia ciutat".

El català de l'Alguer, l'alguerés, és la llengua pròpia de la ciutat. Segons l'enquesta "Els usos lingüístics a l'Alguer del 2015", el 88,2% dels algueresos comprèn l'alguerés, mentres que el 36,4% lo sap parlar fluidament i el 8.1% l'escriu. Però, a més a més, hi ha un consens ben ampli, del 92,3% dels algueresos, que volen que l'ensenyament de la llengua sigui introduït definitivament a l'escola.

Amb aquestos dats, que demostren la necessitat que la política té d'introduir l'alguerés a les aules lo més lego possible, l'ONG del català principia i porta envant aquesta campanya. L'entitat confia que la demanda que reculli serveixi perquè les autoritats sardes apliquin aquesta legislació lo més lego possible per afavorir los minyons de l'Alguer i les oportunitats que ofri pel futur.

La Plataforma per la Llengua ha informat les associacions alguereses que treballen per la cultura i la llengua convidant-les a donar suport en aquesta campanya, com de moment ha ja fet  l'Obra Cultural de l'Alguer.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin