Notícies ← Altres notícies

El Govern espanyol evidencia la manca de protecció dels drets lingüístics dels ciutadans en una resposta parlamentària

Així ho ha expressat el Govern d'Espanya en una resposta parlamentària al senador Carles Mulet, de Compromís, que va preguntar sobre un cas de discriminació lingüística a Elx. El Govern considera que no hi va haver menyspreu al ciutadà per l'ús de la llengua, tot i que fins i tot els policies van reconéixer excés de zel. No és la primera vegada que l'executiu respon sense investigar el cas.

El 20 de juny del 2019, a la ciutat d'Elx, dos agents de la Policia Nacional van identificar Jafet Pinedo perquè no portava el DNI i van vexar-lo i detenir-lo pel fet de parlar en valencià. Era la primera vegada que, tot aplicant la Llei orgànica 4/2015, de protecció de la seguretat ciutadana -coneguda com a llei mordassa-, es castigava per raons lingüístiques la conducta d'un ciutadà perquè no va identificar-se en castellà davant de la policia.

Jafet Pinedo va denunciar els dos policies nacionals per abús de poder, detenció indeguda, agressions verbals i denúncia falsa. En el judici, celebrat el mes de setembre, els policies nacionals es van disculpar públicament per «excés de zel», la víctima va retirar la denúncia i el cas quedà tancat. La Plataforma per la Llengua del País Valencià va donar suport a l'agredit acompanyant-lo en tot moment en aquest procés, un suport que també va rebre de l'associació El Tempir. 

Podeu trobar més informació sobre aquest cas ací i ací.
 
El passat mes de desembre, el senador de Compromís Carles Mulet va adreçar una pregunta al Govern espanyol sobre el cas en què preguntava, després d'exposar els fets ocorreguts, si s'havia expedientat els dos policies implicats i quines mesures pensava adoptar el Govern a fi d'evitar noves situacions com aquesta.
 
Amb data 6 de març el Govern espanyol ha contestat:«En relación con la información interesada, se señala que la actuación de los funcionarios policiales fue en todo momento escrupulosa con el cumplimiento de la legislación vigente. Ni en esta ni en ninguna otra actuación, los funcionarios de la Comisaría Local de Elche menosprecian a ningún ciudadano por el uso de idioma alguno.». No és la primera vegada que el govern espanyol respon evasives sobre un cas de discriminació lingüística i en què es denota que hi ha una manca d'investigació sobre l'assumpte pel que ha estat preguntat pel senador.

El portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià considera que «ara, segons la resposta oficial, el Govern espanyol desmenteix els fets de la detenció il·legal i la negació de drets lingüístics a Jafet Pinedo, d'Elx, uns fets que els agents implicats van reconéixer en el judici». En opinió del portaveu de la Plataforma per la Llengua «no entenem que el Govern espanyol no accepte uns fets provats. I, encara més greu, el Govern s'ha negat, una altra vegada, a reconéixer els drets lingüístics de la ciutadania».
 
En el mateix sentit, el portaveu de l'entitat explica que «els agents de la Policia Nacional van haver de disculpar-se per una actuació discriminatòria envers Jafet Pinedo, pel fet de parlar valencià i, per tant, el Govern no pot dir que al cas d'Elx va haver-hi "una actitud escrupulosa con el cumplimiento de la legislación vigente". Les discriminacions valencianofòbiques són il·legals».

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin