Notícies ← Altres notícies

Una administrativa del Col·legi de l'Advocacia d'Alacant exigeix a una professional que li escriga en castellà

Plataforma per la Llengua demana per carta al degà que l'organisme garantisca el dret de fer servir el valencià i que l'incloga a la pàgina web

El 21 de juny passat, una advocada va enviar un correu electrònic al Col·legi Provincial de l'Advocacia d'Alacant (ICALI), demanant informació per a inscriure's com a col·legiada. Una administrativa del col·legi, Mª Eugenia Delgado de Molina, va respondre amb aquesta exigència: "Le agradeceríamos que para contestarle adecuadamente, volviera a enviarnos su correo en español".

El mateix dia, l'advocada va informar que l'Estatut de l'ICALI -validat per una resolució de la Conselleria de Justícia, Interior i Administracions Públiques- determina que "el valencià i el castellà són les llengües oficials del Col·legi Provincial d'Advocats d'Alacant" i que "els col·legiats tenen dret a utilitzar ambdues llengües en tots els actes i comunicacions de caràcter col·legial, generals i particulars". A més, els valencianoparlants tenen reconegut legalment el dret d'expressar-se en la seua llengua en una activitat professional.

Davant d'aquesta discriminació, l'advocada es va posar en contacte amb Plataforma per la Llengua, que ha enviat una carta al degà de l'ICALI demanant que la institució garantisca el dret d'utilitzar el valencià. L'entitat també li reclama que es publiquen en valencià tots els continguts de la pàgina web de l'organisme, que actualment només estan en castellà. Cal tenir en compte que els col·legis professionals són corporacions de dret públic i que la Llei d'Ús i Ensenyament del valencià preveu que "el valencià serà la llengua pròpia de l'Administració pública [...] i de les altres corporacions i institucions públiques dependents d'aquelles".  

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin