Notícies ← Altres notícies

Gran afluència de públic a la presentació a Igualada de "Cròniques negres del català a l’escola"

Una quarantena de persones assisteixen a l'Ateneu Igualadí per a la presentació de l'últim llibre de Pere Mayans

Una quarantena de persones van assistir aquest dimecres 16 de febrer a la presentació a l'Ateneu Igualadí del llibre Cròniques negres del català a l'escola, de Pere Mayans, publicat per Edicions del 1979. L'acte va anar a càrrec de l'autor de l'obra i va ser presentat per l'activista franjolí Francesc Ricart, que també és veí d'Igualada.

Durant la presentació, Mayans va repassar alguns dels atacs que ha patit l'ensenyament en català des del segle XVI fins ara; des de la decisió de les elits del Principat de Catalunya de triar una educació en castellà per als seus fills fins a la ratificació del Tribunal Suprem de la sentència que imposa un mínim del 25% d'hores lectives en castellà a l'escola. L'autor va oferir exemples de Catalunya, però també d'arreu del domini lingüístic.

Cròniques negres del català a l'escola s'emmiralla en El llibre negre de Catalunya -de Felip V a l'ABC-, que l'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte va publicar fa 25 anys. El llibre recollia textos que documentaven els atacs que havia patit Catalunya des del 1714 fins al 1994 i va ser tan exitós que altres nacions en van copiar la intencionalitat, el format i l'estructura. Ara, Pere Mayans l'actualitza centrant-se, però, en el món de l'ensenyament.

La presentació del llibre va ser organitzada per Òmnium Anoia i va comptar amb el suport de Plataforma per la Llengua i l'Associació Promotora de la Llengua Catalana (APLEC). Totes tres entitats col·laboren habitualment en la defensa del català a l'Anoia.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin