Notícies ← Altres notícies

Participem en un debat a Sabadell sobre l’oficialitat de les llengües en una constitució catalana

Una vintena de persones participen en un debat sobre l'oficialitat de les llengües en una futura Catalunya independent en el marc del Debat Constituent

Una vintena de persones van participar aquest dimecres 2 de març a Sabadell en un debat sobre l'oficialitat de les llengües en una futura Catalunya independent. L'acte, que es va fer a les 18 h al Col·legi d'Advocats de Sabadell, s'emmarca en el cicle de debats que organitza l'Entesa Local de Sabadell pel Debat Constituent i va comptar amb la participació de Plataforma per la Llengua Vallès Occidental.

Assumpta Jané, membre de l'Entesa Local, va conduir el debat, que es va iniciar després de la intervenció de la filòloga Rosa Monforte, delegada de Plataforma per la Llengua al Baix Llobregat, i de la presentació de Debat Constituent, a càrrec de l'economista Ada Ferrer-i-Carbonell, una de les impulsores del projecte.

Monforte va parlar de com es defineix el concepte de llengua oficial, de com es poden classificar els estats en funció de l'oficialitat de les llengües i de com les constitucions recullen aquesta oficialitat. A partir d'exemples, es va poder veure que cada territori estableix una relació diferent entre els parlants i les llengües en funció de la regulació jurídica, les ideologies lingüístiques i la vida lingüística i cultural. 

A més, la delegada de Plataforma per la Llengua al Baix Llobregat també va exposar quina és la posició de l'entitat en relació amb l'oficialitat de les llengües en una futura Catalunya independent. Aquest posicionament es pot llegir extensament en dos documents que l'ONG del català va elaborar l'any 2015: "Oficialitat i llengües" i "Oficialitat i llengües II".

Debat Constituent és un projecte nascut el 2019 per impulsar un procés participatiu per establir les bases constitucionals per al futur polític de Catalunya. La iniciativa, encapçalada per les Enteses territorials, es basa en la proposta metodològica elaborada el 2018 pel Consell Assessor per a l'impuls d'un Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent, creat pel Govern de la Generalitat de Catalunya i presidit per Lluís Llach. 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin