Notícies ← Altres notícies

Naix “Al Portal, veus de l’Alguer” lo nou periòdic de cultura i actualitat algueresa

La revista eixirà tres voltes a l'any, gràcies al treball del Centre Cultural "Antoni Nughes", Obra Cultural de l'Alguer i Plataforma per la Llengua

"Al Portal, veus de l'Alguer", és lo nou periòdic en alguerés que entra a fer part del panorama cultural de la ciutat catalana de Sardenya i al món de la catalanofonia, gràcies al treball del Centre Cultural Antoni Nughes, Obra Cultural de l'Alguer i Plataforma per la Llengua.

La revista és estada presentada durant les cerimònies dedicades a la festa de Sant Jordi: se ne publicaran i distribuiran tres números a l'any, que tocaran temes culturals sobre l'Alguer, actualitat, llengua, identitat, història i ambient. "Al Portal, veus de l'Alguer" siguerà disponible al preu de 3,00 euros en les edícoles de la ciutat.

La presentació ha tengut lloc dissabte 23 d'abril a les 7 de la tarda a la Torre de Sulis, on eren presents lo director professor Federico Francioni, ensenyant, jornalista, escriptor, nacionalista sard i profund coneixedor de les minories en Itàlia i de les nacions sense estat i los representants de les tres associacions, Antoni Torre (Centre Cultural Don Nughes), Giuseppe Tilloca (Obra Cultural de l'Alguer) i Irene Coghene (Plataforma per la Llengua). Ha coordinat la tardada Carlo Sechi, que ha evidenciat la importància per una comunitat lingüística com aquella de l'Alguer de tendre instruments divulgatius en grau de donar visibilitat a la llengua pròpia, contribuint a fer creixir lo sentiment identitari de les persones que ne fan part.

La presència d'una revista és indispensable per alimentar un debat en llengua i donar als joves i al món de l'escola un suport concret i viu per ajudar-los a recuperar l'ús de l'alguerés en forma oral i escrita. La redacció és composta de Irene Coghene, Salvatore Manca, Mauro Mulas, Giusy Pascalis, Luigi Saiu, Salvatore Scala, Carlo Sechi, Giuseppe Tilloca, Antonio Torre, membres de les associacions responsables del periòdic. En aqueix primer número hi és estada la col·laboració de Miquel Fort, que ha recordat la figura de Joan Ibba i de Carlo Martinez, que ha firmat l'artícol de la rubrica Caminem amb el Centre Excursionista de l'Alguer. Lo projecte gràfic i les il·lustracions són de Margherita Sechi.

La nova publicació té l'ambició de continuar la tradició de les publicacions periòdiques editades a l'Alguer, que pot comptar de títols importants i assai coneixuts, també a fora de la nostra ciutat. Lo primer periòdic alguerés, "La Sardenya catalana" dirigit de Ramon Clavellet, és estat publicat l'any 1908. Aqueix projecte ambiciós, portat envant amb entusiasme de Clavellet no ha tengut èxit i se n'és publicat sol un número. Tenen de passar més de 50 anys fins a quan, al 1960 lo Centre d'Estudis Algueresos publica "Renaixença nova", amb editor responsable Antoni Simon Mossa, que reseixi a publicar dos números. "Bastió, la veu de l'Alguer" és lo següent projecte de periòdic alguerés, que se publica entre lo 1980 i 1982, amb 12 números.

Finalment, al 1988 se dona vida a "L'Alguer, periòdic de cultura i informació", que per 27 anys (1988/2014) és estat una presència fonamental per la promoció cultural de l'Alguer, gràcies sobretot al treball de don Antoni Nughes, que n'era lo cap redactor. Entre los tants mèrits d'aqueixa revista hi és lo fet d'ésser estada un laboratori lingüístic que a poc a poc ha construït un estàndard alguerés, avui acceptat de la major part dels algueresos i de l'Institut d'Estudis Catalans. I per celebrar aqueix important resultat, los responsables presentaran lo periòdic a Barcelona lo pròxim 10 de juny.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin