Notícies ← Altres notícies

Carta oberta a Martí Gasull i Roig 2022, deu anys després de la seva mort

Carta del president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, al fundador de l'entitat, Martí Gasull i Roig, mort ara fa deu anys

Martí, ja hi tornem a ser: 23 de setembre, i ja fa 10 anys, 10 anys d'aquella allau impertinent!

Però, com queda clar, els qui et vam conèixer personalment et recordem, et tenim ben present i, a través nostre, arribes a molta gent que no et va conèixer. Avui, just avui que es publica aquesta carta oberta, i just avui, en aquest 10è aniversari, t'hem preparat una petita sorpresa: estigues atent als Lluïsos de Gràcia, cap a les 19 h...

Pel que fa al repàs de l'actualitat que et faig cada any el 23/09, espero que enguany sigui l'últim que t'hagi de parlar de la pandèmia. Les coses van millor, molt millor, però encara no podem cantar victòria definitivament. Si l'any que ve no te'n parlo, serà el signe definitiu que ja ens n'hem sortit del tot.

Pel que fa a la política del país, no hem tingut grans canvis que calgui esmentar, et diria que bàsicament estem com l'any passat... Potser només t'explicaria que, ara que ja podem tornar a manifestar-nos, i malgrat que la situació política no convida a l'optimisme pel que fa a canvis positius a curt termini, aquest Onze de Setembre hem tornat a fer una manifestació per la independència de Catalunya que ha estat espectacular. Hi van anar prop de 700.000 persones!

A Plataforma per la Llengua sí que tenim moltes novetats: hem fet molta feina aquest últim any. Per començar, has de saber que ja som més de 26.000 socis i que com més va més se'ns escolta. Et vull recordar que fa només deu anys érem 3.500 socis!

Enguany hem treballat especialment en dos àmbits: educació i conscienciació. Pel que fa a l'ensenyament, hem fet que les lleis de les Illes i de Catalunya fossin millor d'allò que inicialment plantejaven els grups polítics majoritaris als respectius parlaments. I continuem fent feina tant a la Catalunya Nord com a l'Alguer perquè l'ensenyament del català i en català millori i arribi a tots els alumnes.

Pel que fa a la conscienciació, tenim engegades campanyes contra la submissió lingüística. Sempre recordem que tots som referents lingüístics, especialment aquells que estem en contacte amb joves i infants, i que passar-se al castellà és un hàbit molt perjudicial per a la salut del català. També treballem per fer palesa la importància de la unitat de la llengua, que continua rebent els mateixos atacs que ja recordes. Res no ha canviat, en aquest sentit. Al País Valencià, enguany hem ajudat moltes persones discriminades per motius de llengua, difonent els seus casos i presentant denúncies als organismes corresponents. 

Per descomptat, seguim treballant cada cop més en els plans integrals i també, com sempre, anem reforçant la nostra feina i implantació arreu dels territoris de parla catalana: des del projecte Eivissa Bits fins a la recuperació de la festa de Sant Joan de la Porta Llatina a l'Alguer. Pel que fa a l'audiovisual, la recent aprovació de la llei espanyola suposa un petit avenç ―si s'acaba concretant― per al català, però sobretot és una gran oportunitat perduda per començar a normalitzar de debò la llengua en aquest sector.

Les notícies més fresques que et puc donar és que acabem d'anunciar un concurs de vídeos en català per promoure la llengua a les xarxes socials i que, abans que acabi l'any, celebrarem una gran jornada dedicada als videojocs. Ah, i hem engegat la nova botiga online de Plataforma per la Llengua!! Què, hi compres alguna cosa?

Ja veus que no parem, igual que quan eres amb nosaltres!  Bé, de fet, com que t'estimem, sempre ets amb nosaltres, Martí.

Rep una forta abraçada de la teva família de Plataforma per la Llengua.

Òscar Escuder i de la Torre

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin