Notícies ← Altres notícies

Jordi Tomàs presenta a Sant Pol de Mar el seu llibre 'Cuixà, exili i refugi: Un testimoni al peu del Canigó (1965-1985)'

El grup local de Plataforma per la Llengua Sant Pol de Mar organitza la presentació, que tindrà lloc el dissabte 22 d'octubre a les 19 h

El dissabte 22 d'octubre l'antropòleg i escriptor Jordi Tomàs presentarà a Sant Pol de Mar el llibre Cuixà, exili i refugi: Un testimoni al peu del Canigó (1965-1985). L'acte tindrà lloc a la Sala Josep M. Ainaud de Lasarte a les 19 h i comptarà, també, amb l'assistència de dos monjos del Monestir de Cuixà.

L'any 1965, després que l'abat Escarré del Monestir de Montserrat fos exiliat a Viboldone (Itàlia), una dotzena de monjos que havien donat suport a l'abat foren expulsats de Montserrat i traslladats al Monestir de Sant Miquel de Cuixà, al Conflent. Aquest fet constitueix l'origen del llibre de Jordi Tomàs, una obra coral a través de la qual es relaten les experiències d'alguns d'aquests monjos, que van aconseguir convertir el monestir en un espai de referència per a la cultura catalana del tardofranquisme i la Transició. Cuixà va esdevenir, entre el 1965 i el 1985, un punt de trobada dels catalans del nord, que van reconnectar amb el monestir, i els del sud, que s'hi van desplaçar per l'amistat que tenien amb els monjos, així com per satisfer les seves inquietuds intel·lectuals i espirituals, i per participar en els debats que acollia la comunitat.

La presentació ha estat organitzada pel grup local de Plataforma per la Llengua de Sant Pol de Mar, amb el suport de l'ajuntament de la vila. Aquesta és la segona acció que l'entitat porta a terme a Sant Pol aquest 2022, després que el 17 de juny es va organitzar la conferència "La situació del català a la Catalunya del Nord avui", amb l'escriptor Joan Peytaví. Així mateix, el 25 de novembre també hi ha prevista una xerrada amb Joan Lluís Lluís, escriptor de Perpinyà especialista en llengua catalana i coneixedor de la situació actual de les llengües minoritàries a l'estat francès.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin