Notícies ← Altres notícies

Mataró ha acollit aquest cap de setmana la primera edició de la Diada del Còmic en Català

La jornada ha comptat amb la participació d'il·lustradors i personalitats del món del còmic en català, i amb una notable afluència de públic transitant durant tota la jornada

La Diada ha estat apadrinada pel reconegut il·lustrador "Jan", creador del famós personatge Superlópez, que també n'ha dissenyat el cartell

Aquest dissabte, primer de juliol, Mataró va acollir la primera edició de la Diada del Còmic en Català, una iniciativa pensada per donar visibilitat a les noves propostes en català en el món del còmic i la novel·la gràfica. El pati del Cafè Nou de la capital maresmenca va ser l'epicentre d'aquesta jornada.

La Diada va arrencar amb el discurs de benvinguda per part d'Ã’scar Escuder, president de Plataforma per la Llengua. Tot seguit, es va organitzar una taula rodona en què es va parlar de la situació actual del català en el món del còmic, amb autors i editors de l'escena catalana, i en la qual es van abordar qüestions com l'estat actual de la indústria del còmic en català i les perspectives de futur. Cap al migdia, els assistents es van endinsar en l'univers creatiu de Jaume Copons i Liliana Fortuny, i van crear nous personatges amb la col·laboració de totes les persones assistents. També van conèixer els superherois i les superheroïnes dels Països Catalans, de la mà de Carles Roman i "Humbe" de Senyera Studios, com el Drac Català i el Capità Catalunya. Els tallers de creació, de superherois de Biblioteques de Mataró i de personatges mitjançant formes abstractes de l'Escola Joso de Barcelona, van captivar petits i grans. I el racó de lectura ofert per Biblioteques de Mataró va ser un espai on les famílies van poder descansar de la calor del dia mentre compartien còmics i llibres.

Després de dinar, la il·lustradora maresmenca Laia Baldevey va presentar dos dels seus còmics: El Brofèc, guionitzat per Adrià Pujol, sobre un monstre llegendari de l'Albera, i el del nou i exitós llibre il·lustrat Mitologia dels Països catalans de Daniel Rangil que aplega trenta personatges de la mitologia catalana i vol esbrinar-ne els orígens remots, els significats profunds i la vinculació amb altres mitologies d'arreu del món. Durant la tarda es va conèixer la revista Forn de Calç, guanyadora del Premi al Millor Còmic Alternatiu 2023 del festival d'Angulema. És una revista plural que traspassa fronteres amb la defensa del relat curt i explorador en català d'un munt d'artistes, gairebé tots de casa.

Seguidament, Mariona Visa, conjuntament amb Jaume Barrul de "Doble Tinta", va explicar les entrevistes realitzades a sis dones, totes àvies d'entre 80 i 90 anys de Ponent, durant un any, i els testimonis recopilats al voltant de la maternitat i la criança en una època amb molts tabús. Durant la tarda, es va poder gaudir també d'un taller amb l'Escola Joso per crear pàgines de còmics i d'una xerrada amb José Valenzuela, guionista de la novel·la gràfica Nou elogi de la follia. A més, Pep Brocal, un dels dibuixants més prestigiosos del país, va encisar els assistents amb les vinyetes del Llibre de les bèsties, de Ramon Llull, una sàtira sobre el comportament de les persones en la lluita pel poder, on l'enveja, l'ambició i la crueltat són el germen del mal.

El punt més emotiu de la jornada va ser l'homenatge i l'apadrinament de la Diada per part de Juan López Fernández "Jan", creador del personatge Superlópez o el Pulgarcito. A més els assistents a la jornada van participar activament en la presentació de l'última pel·lícula de l'aclamada sèrie de manga i anime, One Piece Film: Red. Durant tot el dia, els visitants podien apropar-se a les parades de dibuixants, editorials i llibreries que envoltaven el pati del Cafè Nou, i visitar les dues exposicions que es podien trobar al voltant de l'antiga presó: Vinyetes, història del còmic en català ofert, del Consorci de Normalització Lingüística, i Revista Forn de Calç, premi al millor còmic alternatiu al Festival d'Angulema.

La Diada del Còmic en català de Mataró tornarà l'any vinent amb una programació intensiva i de reivindicació de l'ús de la llengua en el món del còmic i la novel·la gràfica. També ho farà com a punt de trobada per a tots els amants del còmic i per crear un espai de difusió i promoció de la cultura del còmic en català.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin