Notícies ← Altres notícies

Forcem l’Ajuntament d’Elx a incloure el valencià a la retolació de l’estació d’autobusos

Plataforma per la Llengua ha assessorat i ha col·laborat amb la persona que va interposar la queixa per garantir-ne la rectificació per part de l'Ajuntament d'Elx 

Tal com marca la legislació vigent sobre la senyalització de vies i serveis públics al País Valencià, així com l'Estatut d'Autonomia i la Llei d'ús i ensenyament del valencià, les estacions d'autobusos han de retolar-se també en valencià 

Plataforma per la Llengua ha assessorat i col·laborat amb un ciutadà d'Elx, que va interposar una queixa perquè els rètols de l'estació d'autobusos de la capital del Baix Vinalopó només estaven en castellà, amb la qual cosa s'ha aconseguit que l'Ajuntament haja rectificat i hi haja inclòs el valencià. El denunciant va registrar la queixa amb l'ajuda i el suport legal de l'ONG del valencià, que va rebre la queixa mitjançant l'espai per a denuncies lingüístiques de la pròpia organització. Cal recordar el Decret 145/1986 del Consell, sobre senyalització de vies i serveis públics al País Valencià, que indica que les estacions d'autobusos també han de retolar-se en valencià.  

El passat mes de novembre, Plataforma per la Llengua va rebre una queixa sobre la manca de senyalització en valencià de l'estació d'autobusos d'Elx. Per tal de corregir aquest greuge lingüístic, l'ONG del valencià va assessorar legalment el denunciant i ha aconseguit que l'Ajuntament d'Elx hi incloga el valencià en la senyalització. L'entitat recorda que les comunicacions que no es fan preferentment en valencià perjudiquen la llengua i, en eixe aspecte, reivindica els ajuntaments com a referents lingüístics per tal de protegir els drets dels parlants.  

L'ONG del valencià assenyala que, tot i que el castellà també és oficial al País Valencià, el valencià, llengua oficial i pròpia del territori, ha de ser la llengua en què les institucions s'han d'adreçar a la ciutadania. Així ho marquen l'Estatut d'Autonomia i la Llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV), a més de partir d'una situació de vulnerabilitat. Davant aquesta situació de desavantatge per part del valencià respecte al castellà, ja que la legislació estatal el privilegia, cal fomentar la visibilitat i contribuir a la normalització del valencià en tots els àmbits.  

Així doncs, Plataforma per la Llengua reclama que les polítiques lingüístiques atorguen plena visibilitat al valencià. L'entitat recorda que les llengües que no són necessàries acaben desapareixent i és rebutjable que les institucions contribuïsquen a aquests processos de minorització lingüística. 

El valencià a la retolació és una obligació legal  

L'ONG del valencià recorda que l'ús exclusiu del castellà és contrari al decret 145/1986, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre informació de vies públiques. Aquest decret preveu retolar en valencià la senyalització de carreteres, camins, carrers i serveis d'interés públic que depenen de les entitats locals.  

La promoció de l'ús normal i oficial del valencià, a més, és un deure legal, d'acord amb el que estableix l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, la Llei d'ús i ensenyament del valencià i la Llei 8/2010, de règim local. En concret, l'article 4 d'aquesta llei determina que «el valencià, com a llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, ho és també de l'administració local i de totes les corporacions i institucions públiques que en depenguen». Pel que fa a l'article 28 de la llei 4/1983, d'ús i ensenyament del valencià, afirma que els ens públics han de fomentar l'ús del valencià en totes les activitats administratives.  

Per últim, l'entitat recorda que el Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana reconeix en moltes de les seus resolucions el dret de la ciutadania a fer servir el valencià, i el deure de les institucions a atendre en la llengua pròpia del territori en la comunicació institucional. 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin