Notícies ← Altres notícies

115 candidatures opten a ser finalistes en l’onzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig

El dilluns 18 de març es faran públics els tres finalistes, després de la deliberació del jurat, que enguany es renova parcialment amb la incorporació d'Irene Coghene i Bernat Gasull

El guanyador de l'onzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig s'anunciarà en una gala al Teatre Poliorama el dilluns 6 de maig

Carla Andreu, del Secretariat del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, i el creador de continguts Cabrafotuda s'incorporen al jurat del Premi a la Innovació

Plataforma per la Llengua va tancar la setmana passada el termini per proposar candidatures a l'onzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig. Hi han participat 186 persones, que han proposat un total de 115 propostes diferents de persones, entitats i empreses que han destacat en la defensa o la promoció de la llengua catalana.

Després de fer la recopilació de les propostes, aquest divendres el jurat dels premis s'encarregarà de seleccionar les tres candidatures finalistes, que s'anunciaran el dilluns 18 de març. A partir d'aquest dia, s'iniciarà el període de votació popular que decidirà quina és l'entitat o la persona mereixedora d'aquest premi, dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement fet per l'orfebre Joaquim Capdevila.

El lliurament dels premis es farà en una gala el dilluns 6 de maig, que tindrà lloc al Teatre Poliorama de Barcelona. La cerimònia també servirà per lliurar el Premi Especial del Jurat i el Premi a la Innovació. El Premi Especial del Jurat distingeix una persona amb una trajectòria acreditada en la defensa de la llengua, i el Premi a la Innovació, dotat amb 2.000 euros, vol reconèixer projectes transformadors que suposin un revulsiu per a la llengua catalana en el context actual.

Enguany, en el jurat dels Premis Martí Gasull i Roig s'incorporen Irene Coghene i Bernat Gasull, que substitueixen Mauro Mulas i Pilar Roig. En continuen formant part Eva Bertrana, Anna Chaler, Carme Forcadell, Xevi Xirgo, Fanny Tur i Òscar Escuder, president de l'entitat. Coghene és una activista cultural llicenciada en dret per la Universitat de Sàsser, que ha estat presidenta de la Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques del català de l'Alguer i delegada durant deu anys de Plataforma per la Llengua a la ciutat. Pel que fa a Bernat Gasull, és germà de Martí Gasull i va ser un dels fundadors de Plataforma per la Llengua. Biòleg i excursionista, ha publicat novel·les i llibres de muntanya, com Les ascensions de Verdaguer al Pirineu, Viatge a l'illa dels pingüins, L'Hotel de l'Univers, Maleïda i El vuitè cel. També ha escrit guions cinematogràfics.

Aquest jurat s'encarregarà de triar els tres finalistes dels Premis Martí Gasull i Roig i el guanyador del Premi Especial. Pel que fa al Premi a la Innovació, el tria un segon jurat integrat per set membres. Enguany s'hi incorporen el creador de continguts Fran Tudela "Cabrafotuda", justament el premiat de l'edició de l'any passat, i Carla Andreu, membre del Secretariat del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC). A més, també repeteixen com a membres del jurat la cap del departament de continguts infantils de TV3, Laia Servera; la presentadora del programa Popap de Catalunya Ràdio, Mariola Dinarès; la professora i cantant del grup Pupil·les Natàlia Pons, i dos membres de l'executiva de Plataforma per la Llengua, la creadora de continguts Susana Pérez i el cirurgià i president de l'entitat, Òscar Escuder.

L'onzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig

Els Premis Martí Gasull i Roig són una iniciativa de l'ONG del català nascuda el 2013 per retre homenatge a la figura de Martí Gasull, un dels fundadors de l'entitat i un gran defensor de la llengua catalana, que va morir en una allau a l'Himàlaia el setembre del 2012.

En edicions anteriors, els premiats han estat VilaWeb, Ràdio Arrels, la revista Sàpiens, la Llibreria Catalana de Perpinyà, la cooperativa Som Energia, Catalunya Ràdio, la comunitat sikh de Catalunya, el grup Bon Preu, Escola Valenciana i l'Assemblea de Docents de les Illes Balears. Pel que fa al Premi Especial del Jurat, fins ara els distingits han estat la filòloga i activista Blanca Serra, el pedagog Joaquim Arenas, els lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals, i l'escriptor Josep Vallverdú. En el cas del Premi a la Innovació, creat l'any passat, l'únic guanyador ha estat Fran Tudela "Cabrafotuda"

Martí Gasull i Roig, fonamental a Plataforma per la Llengua

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d'abril del 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre del 2012) va morir a l'Himàlaia quan una allau va caure al campament base on descansava l'expedició. La família i Plataforma per la Llengua van rebre centenars de mostres de suport i condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria de Gasull en l'àmbit de l'activisme lingüístic. L'octubre del 2012 va rebre a títol pòstum la Creu de Sant Jordi, que lliura la Generalitat de Catalunya. També va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Per recordar-lo, el setembre del 2022, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort, Plataforma per la Llengua va organitzar un acte molt emotiu als Lluïsos de Gràcia, que va comptar amb les intervencions d'Òscar Escuder, Roger Buch, Maria Teresa Casals, Jordi Manent i Bernat Gasull. La crònica d'aquell acte serveix per recordar-lo, i hi té un pes important la intervenció del seu germà Bernat, que va repassar els darrers dies del seu germà a l'Himàlaia. El vuitè cel. Manaslu, tardor del 2012 (Tushita Edicions) és l'obra en què parla d'aquells dies de manera extensa, i que serveix d'homenatge al vessant muntanyenc d'aquest important activista per la llengua.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin