Notícies ← Altres notícies

Organitzem un debat electoral amb representants dels partits per parlar de polítiques lingüístiques a Catalunya

Esther Niubó (PSC), Francesc Xavier Vila (ERC), Francesc Ten (Junts + Puigdemont per Catalunya), Carles Riera (CUP-Defensem la Terra), Enric Bárcena (Comuns Sumar) i Nacho Martín Blanco (PP) parlaran de les seves propostes en matèria de llengua 

El debat es farà dijous vinent, 2 de maig, a les 18.30 h, a l'Espai Línia de Barcelona, i es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l'entitat o presencialment omplint un formulari d'inscripció

Plataforma per la Llengua ha fet arribar als partits 25 accions urgents per defensar el català amb l'objectiu de tornar a situar la llengua al centre de la campanya electoral, i els pròxims dies publicarà una anàlisi dels programes electorals en matèria lingüística 

Plataforma per la Llengua organitza aquest dijous, 2 de maig, a les 18.30 h un debat electoral sobre les propostes de llengua dels partits polítics per a les eleccions catalanes del 12 de maig a Catalunya. El debat es farà a l'Espai Línia, a la Dreta de l'Eixample de Barcelona, i comptarà amb les intervencions d'Esther Niubó (PSC), Francesc Xavier Vila (ERC), Francesc Ten (Junts + Puigdemont per Catalunya), Carles Riera (CUP - Defensem la Terra), Enric Bárcena (Comuns Sumar) i Nacho Martín Blanco (PP). Moderat per la periodista Sílvia Barroso, directora del diari digital El Món, el debat es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de l'entitat, i qui vulgui assistir-hi presencialment, s'haurà de registrar a través del web. 

Les eleccions del 12 de maig marcaran el full de ruta dels pròxims anys a Catalunya, i són cabdals també per a la llengua. La legislatura que ara acaba ha permès que, per primera vegada, un govern de la Generalitat de Catalunya reconegui que la normalització lingüística fa anys que s'ha estancat i que no tot són flors i violes en matèria de llengua. Per a l'entitat, però, la situació d'emergència en què es troba el català es pot revertir si s'hi actua de manera urgent. Per fer-ho, cal que l'administració tingui en compte l'impacte lingüístic de totes les polítiques dels departaments, incorpori requisits lingüístics en la contractació pública d'empreses i aposti de manera decidida per promoure l'ús social del català.

Amb l'objectiu que la llengua sigui un eix central de la campanya, l'entitat ja ha fet arribar als partits un programa marc amb 25 accions per defensar el català des de la Generalitat de Catalunya (a més d'un segon programa amb sis eixos per a les eleccions europees). Ara, però, és el torn dels partits, que han de fer seves aquestes propostes i prioritzar l'eix de la llengua en les seves polítiques públiques.  

Perquè tothom conegui de primera mà les propostes que finalment els partits han incorporat als seus programes electorals, l'entitat organitza aquest debat electoral dijous al vespre. A més, un cop es publiquin els programes electorals íntegres de totes les candidatures, Plataforma per la Llengua farà pública una anàlisi extensa de les propostes en matèria de llengua de cada candidatura, com ja ha fet en comicis anteriors.

Pel que fa al debat electoral, s'estructurarà en diferents blocs per abordar les polítiques lingüístiques en matèria de consum i comerç,  educació o salut. El debat permetrà conèixer l'opinió dels partits pel que fa a la posició que ha d'ocupar la política lingüística dins de l'estructura del govern, com volen respondre a l'auge de discriminacions lingüístiques dels darrers anys o com es pot garantir el ple coneixement del català entre els estudiants.  

Les 25 accions que Plataforma per la Llengua ha fet arribar als partits 

Plataforma per la Llengua ha elaborat els programes marc per a les eleccions catalanes (a més de les europees), i ja els ha fet arribar als partits perquè incloguin les mesures als seus programes. Pel que fa a Catalunya, com es pot veure al web www.votaperlallengua.cat, l'entitat demana que la Secretaria de Política Lingüística sigui transversal, faci estudis preceptius d'impacte lingüístic de totes les polítiques de l'executiu i tingui capacitat d'incidència sobre totes les conselleries. També exigeix que tots els càrrecs de les administracions catalanes s'expressin en català en els actes públics, que es garanteixi la capacitació lingüística de tots els treballadors de l'administració amb un requisit d'accés i cursos de formació, que es desplegui la regulació sobre discriminacions per raó de llengua de la Llei 19/2020 d'igualtat de tracte i no-discriminació, i que les subvencions públiques forcin les empreses beneficiàries a tenir el web i les xarxes socials en català. 

A més, l'entitat també reclama que es faci complir el Codi de consum de Catalunya en matèria lingüística, que es regulin els drets digitals, que es formin els futurs juristes en drets lingüístics i que es garanteixi el dret d'opció lingüística en seu judicial. A més, Plataforma per la Llengua també demana assegurar l'educació immersiva en català a tots els centres educatius, que es garanteixi l'ensenyament del català i en català als estudis de formació professional (FP), i que el 80 % de la docència de les universitats sigui en català. 

En matèria de cultura, l'entitat defensa fomentar un espai audiovisual compartit entre tots els territoris del domini lingüístic per garantir la reciprocitat dels mitjans de comunicació, que es promoguin referents audiovisuals i culturals adreçats al públic infantil i juvenil, o que es fomenti la indústria del videojoc en català. A l'últim, Plataforma per la Llengua reclama que els partits es comprometin a pressionar l'Estat espanyol per avançar cap a la igualtat de reconeixement dels seus grups lingüístics i s'equipari a democràcies lingüístiques plenes com ara Suïssa, Bèlgica o el Canadà.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin