Notícies ← Altres notícies

La revista 'Camacuc' guanya l’11a edició dels Premis Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en la defensa de la llengua

Joan Escrivà Avinyó, director de Camacuc, reivindica que continuaran "endavant malgrat els intents de censura" i defensa que "amb productes com aquest molts xiquets es poden acostar a la llengua"

L'editor Joan Vall Clara ha rebut el Premi Especial del Jurat en reconeixement de més de 40 anys de trajectòria en defensa del periodisme en català, i la creadora Cèlia Espanya, el Premi a la Innovació, per haver demostrat als joves que es pot triomfar a Internet fent contingut en català 

Vall Clara ha defensat que "el periodisme i la llengua són estructures d'estat", i Cèlia Espanya ha fet una crida a "crear més vídeos informals i divertits en català" i a no fer sempre "continguts explícitament reivindicatius" 

La revista infantil Camacuc ha rebut aquest dilluns al vespre l'11è Premi Martí Gasull i Roig de Plataforma per la Llengua gràcies a una votació popular en què s'ha imposat a Dagoll Dagom i a la llibreria Quart Creixent i en què han participat gairebé 4.000 persones. "Continuarem endavant malgrat els intents de censura", ha reivindicat Joan Escrivà Avinyó, director de la revista valenciana, amenaçada pels intents de censura de les administracions valencianes, que ha recollit el guardó juntament amb el seu pare, Joan Escrivà Torres, codirector. Escrivà Avinyó ha defensat que "en català es poden fer productes magnífics" i "que amb productes com Camacuc molts xiquets es poden acostar a la llengua". En aquest sentit, el director ha expressat que "quan veus que els xiquets t'acaben coneixent, t'adones que la revista és una eina efectiva per promoure el català i la lectura".  

La revista ha rebut el guardó en una gala que ha tingut lloc al Teatre Poliorama de Barcelona, en què també s'ha lliurat el Premi Especial del Jurat a l'editor Joan Vall Clara, i el Premi a la Innovació a la creadora de continguts Cèlia Espanya. El president de l'entitat, Òscar Escuder, ha estat el responsable de lliurar el premi a Camacuc, i, en el seu parlament, ha denunciat que "la llengua ha patit un clar retrocés en diversos àmbits i territoris, amb governs obertament hostils amb la llengua", i ha avisat que els partits polítics catalans han de continuar pressionant per "assolir la plena oficialitat del català a la Unió Europea" i per "augmentar l'ús social de la llengua entre els joves". 

Joan Vall Clara, que ha rebut el premi de la mà de la vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, ha explicat que entén el guardó "com una distinció en reconeixement als projectes col·lectius" en què ell ha participat, i ha defensat que "el periodisme i la llengua són estructures d'estat". Vall Clara s'ha felicitat per "la certa bona feina que hem fet al Principat", però ha alertat que el mitjà que dirigeix, El Punt Avui, té "una gran causa pendent, que no donem per perduda: els Països Catalans". En aquest sentit, l'editor ha avançat que volen batallar aquesta causa, i que ho faran "al món digital". Vall Clara ha acabat el seu discurs fent una crida a votar amb consciència lingüística a les eleccions catalanes i ha apuntat que "mentre no tinguem un estat que ens promocioni la llengua catalana, la defensa política de la llengua s'haurà de fer a les urnes".  

Pel que fa a Cèlia Espanya, ha rebut el premi de la mà de la periodista Mariola Dinarès. En la seva intervenció, Espanya ha defensat que fent contingut en català a les xarxes socials "pots arribar a milers de persones gratuïtament" i que ella ho ha aprofitat per "fer pedagogia de la llengua catalana i del dialecte ebrenc". La creadora de continguts ha agraït el premi a la seva mare, filòloga catalana ("Podríem dir que tots els premis són gràcies a ella!", ha dit) i a l'escola i l'institut per on va passar i a la Universitat Pompeu Fabra, on va estudiar Comunicació Audiovisual. Espanya també ha defensat "que no cal ser sempre explícitament reivindicatius" i ha apostat perquè es facin "vídeos més informals i divertits". "Aquí també hi ha una defensa implícita de la llengua: simplement utilitzant-la", ha afegit.  

Tant Camacuc com Joan Vall Clara i Cèlia Espanya han estat recompensats amb un guardó creat per l'orfebre i joier Joaquim Capdevila, de renom internacional. Camacuc, a més, també s'ha endut un premi en metàl·lic de 3.000 € i Cèlia Espanya, un altre premi de 2.000 €. Els dos altres finalistes, la companyia teatral Dagoll Dagom i la llibreria Quart Creixent, també han assistit a la gala i han rebut una versió en petit del guardó fet per Capdevila com a agraïment per la seva participació i per la feina a favor del català. 

La gala s'ha pogut seguir en directe al canal de YouTube de Plataforma per la Llengua i s'emetrà aquest dimecres a les 23 h al Canal 33. L'acte, que ha dut per lema "És per tu", s'ha plantejat com un homenatge als socis que han fet créixer l'entitat d'ençà que va néixer ara fa trenta anys i ha permès conèixer-los una mica més a través d'alguns vídeos. Per l'entitat, els socis no només són els que han fet possible la feina feta, sinó els que fan que la feina tingui sentit. La gala ha estat presentada per la periodista Bibiana Ballbè i ha comptat amb les actuacions de la cantant felanitxera Maria Hein.  

Camacuc, 11è Premi Martí Gasull i Roig  

El protagonista de la nit ha estat la revista infantil CamacucCreada el 1984, és una revista infantil en valencià que a través del còmic ofereix humor, valors i entreteniment als més menuts. De periodicitat bimensual, Camacuc té com a objectiu fomentar la lectura, normalitzar la llengua i promoure els autors del País Valencià. La revista ha estat una de les publicacions en català que diversos ajuntaments valencianscomençant pel de Borriana, han volgut censurar cancel·lant-ne la subscripció. Amb l'11è Premi Martí Gasull i Roig, Camacuc rep el màxim reconeixement de Plataforma per la Llengua a la defensa de la llengua. Fins ara han estat mereixedors del guardó l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, Escola Valenciana, els supermercats Bonpreu - Esclat, la Comunitat Sikh de Catalunya, Catalunya Ràdio, Som Energia, la Llibreria de Perpinyà, la revista Sàpiens, Ràdio Arrels i VilaWeb. 

Joan Vall Clara, vuitè Premi Especial del Jurat 

Els altres dos grans protagonistes de la nit han estat l'editor Joan Vall Clara i la creadora de continguts Cèlia Espanya. A través del Premi Especial del Jurat, l'ONG del català ha decidit reivindicar la trajectòria de Vall Clara, que des de fa més de quaranta anys s'ha dedicat a la promoció i la defensa del periodisme en català. Per a l'ONG del català, el guardó vol reivindicar també la trajectòria d'El Punt Avui i dels predecessors El Punt i l'Avui, i la tasca dels qui han contribuït a crear i consolidar un imaginari periodístic important en llengua catalana. 

Fill de Calonge (1958), Vall Clara va començar la seva carrera periodística a El Punt, on va assumir diverses responsabilitats, com també, en l'àmbit de la gestió, a Hermes Comunicacions. Actualment, n'és l'editor i màxim accionista i, a més, des del 2022, és el director d'El Punt Avui, la principal capçalera del grup. 

Amb el Premi Especial del Jurat, l'editor se suma a una llista de guardonats integrada fins ara per la filòloga Blanca Serra, el pedagog Joaquim Arenas, els lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals, i l'escriptor Josep Vallverdú. 

Cèlia Espanya, segon Premi a la Innovació 

Pel que fa a Cèlia Espanya, l'entitat ha volgut reconèixer-la per haver demostrat als joves que es pot triomfar a Internet fent contingut en català. Amb més de 20.000 seguidors a TikTok i més de 30.000 a Instagram, és un molt bon exemple de les potencialitats de la nostra llengua per als creadors de contingut, i premiar-la contribueix a promoure'l com a referent comunicatiu d'èxit en català, amb l'objectiu final de confegir un aparador digital en la nostra llengua. 

Nascuda a Amposta l'any 1998, Cèlia Espanya és graduada en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i s'ha format també a l'Escola de Cinema de Barcelona. En els seus vídeos, la creadora parla de temes quotidians i d'actualitat, amb reflexions espontànies amb les quals tothom pot sentir-se identificat. 

El Premi a la Innovació ha comptat amb un jurat propi que ha estat format per la dirigent del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Carla Andreu; la periodista Mariola Dinarès; la creadora de continguts Susana Pérez;  la cantant Natàlia Pons; la periodista Laia Servera, i l'humorista Fran Tudela 'Cabrafotuda'. Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua, també ha estat el president del jurat. 

Els Premis Martí Gasull i Roig 

Els Premis Martí Gasull i Roig són una iniciativa de Plataforma per la Llengua per reconèixer la trajectòria i les accions de persones i d'entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana arreu del domini lingüístic o en l'àmbit internacional. Els guardons neixen el 2013 per homenatjar la figura de Martí Gasull i Roig, un dels fundadors de l'entitat i un gran defensor de la llengua catalana, que va morir en una allau a l'Himàlaia el setembre del 2012. A títol pòstum, l'activista va rebre aquell mateix any la Creu de Sant Jordi que lliura la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona. Durant els gairebé dinou anys que va estar vinculat a Plataforma per la Llengua, va ser l'ànima ideològica i de dinamització de l'entitat, i una de les seves cares més visibles. En aquell període, l'ONG del català es va professionalitzar, va reinventar el seu discurs i va fer un salt endavant tant en projecció com en nombre de socis.

En aquesta edició, el jurat dels premis ha estat format per l'exdirectora general de les escoles Bressola Eva Bertrana, la professora de música Anna Chaler, l'activista cultural algueresa Irene Coghene, l'expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, el biòleg i activista Bernat Gasull, l'exconsellera de Cultura del govern balear, Fanny Tur, i el president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Xevi Xirgo, i presidit pel president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin