Plataforma per la Llengua transforma el canal d'Instagram d'"El Segell" en "El català és negoci" amb la voluntat de convertir la llengua en un factor clau per als negocis implantats als territoris de parla catalana i maximitzar així l'impacte de la llengua en el món empresarial i comercial. Fins ara, la campanya "El català és negoci" no disposava de xarxes pròpies, però sí d'un web en català i en anglès amb informació legal i dades del pes econòmic del català.
El perfil d'Instagram d'"El català és negoci", que compta amb el suport del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, serà un espai digital i transmèdia que oferirà motius per maximitzar l'impacte de la llengua i informació per a consumidors i empreses. A banda, proporcionarà informació sobre quins són els drets lingüístics dels consumidors, i sobre les responsabilitats jurídiques i ètiques per integrar el català com a part fonamental del model de productivitat empresarial. A més, també divulgarà estratègies comercials per aprofitar la llengua com a avantatge competitiu.
Fins ara, en el marc d'"El Segell", l'entitat havia treballat per impulsar el català en l'etiquetatge dels productes i la retolació dels comerços, i havia aconseguit que més d'un centenar d'empreses i marques de proximitat incorporessin un segell per posar en valor la cura pels drets lingüístics dels catalanoparlants. Ara, però, l'entitat fa un pas més i en aquesta nova etapa es proposa empoderar els consumidors i arribar a tota mena d'empreses, petites i grosses, amb continguts atractius i divulgatius. L'objectiu és que tothom vegi que, a més de ser una obligació legal, el català és un avantatge competitiu i una oportunitat de creixement comercial per a les empreses: és la 13a llengua més parlada de la Unió Europea, el seu territori històric es divideix entre quatre estats i s'estudia a 150 universitats d'arreu del món.
El nou perfil a Instagram combinarà continguts de sensibilització amb informació pràctica per als consumidors i per a les empreses, i també posarà exemples de bones pràctiques lingüístiques en el món empresarial. Així, per exemple, no només explicarà que els Grizzlys Catalans, club de futbol americà de la Catalunya del Nord, incorpora el català al web i a la botiga digital, sinó que s'entretindrà a explicar per què és important això. En aquest sentit, pel que fa a la llengua, l'entitat defensa que la presència del català en aquest esport d'elit normalitza la llengua en àmbits de gran visibilitat, però, a més, pel que fa al negoci, la inclusió del català fa que el club guanyi proximitat amb l'afició, reforci la identitat territorial, fidelitzi seguidors i faciliti l'accés als serveis.
La pàgina, que té com a portal de referència el web www.elcatalaesnegoci.cat, també parlarà de casos com els de Bimba y Lola, Asics, Five Guys, Securitas, EzDubs, Renoir, WiFi Map i Brave, en què Plataforma per la Llengua ha tingut un paper destacat perquè acabessin incorporant el català. En el cas de Bimba y Lola, per exemple, el 2022 el va incorporar al web, i el 2024 a l'etiquetatge. Per a l'entitat, això és positiu per a les mateixes organitzacions, ja que els consumidors se senten més identificats amb marques que respecten la seva llengua. D'aquesta manera, a banda de complir el Codi de consum de Catalunya, també milloren l'experiència de compra, atès que faciliten que tots els consumidors catalanoparlants puguin entendre la informació del producte i les instruccions d'ús.
View this post on Instagram
El català és negoci, una eina al servei de l'àmbit socioeconòmic
El web elcatalaesnegoci.cat és una eina que va ser elaborada l'any 2021 per Plataforma per la Llengua i la Fundació Vincle amb l'objectiu de destacar el potencial econòmic que té la llengua catalana i ajudar les empreses a aplicar correctament les diverses normatives que afecten els usos del català en el sector. Millorar la presència de la llengua catalana en el món de l'empresa és un dels pilars estratègics de Plataforma per la Llengua des dels inicis de l'entitat i, des de fa anys, es vol incidir en l'ús transversal de la llengua a l'empresa.