Aquest dimecres, 25 de juny, al vespre, va concloure el taller de conversa del grup local de Plataforma per la Llengua a Canet de Mar amb una sessió especial que va comptar amb el regidor de Cultura, Emili Sánchez, i la regidora d'Educació, Rosabel Madrid. El taller, enfocat a l'aprenentatge del català tot compartint receptes culinàries dels països d'origen, ha culminat amb el repartiment d'una edició impresa del receptari elaborat pels mateixos participants i les dinamitzadores, Montse Sierra i Glòria Fontova, membres també del grup local de l'entitat a Canet.
Durant tot el curs escolar, una desena de persones han participat en aquest taller quinzenal que ha estat un espai de trobada per a persones que volien aprendre la llengua a través d'una activitat universal: la cuina. D'aquesta manera, des de la primera sessió, al novembre, en el marc del taller, s'han compartit receptes de plats com la harira, la sopa de patacons, el sandvitx cubà, les arepes de formatge, el sancocho trifàsic, l'aguachile de gambetes, la quiche lorraine i el gratin dauphinois, al costat de plats més nostrats com el pa amb tomàquet i la crema catalana. Totes les receptes s'inclouen en el receptari, que també inclou un glossari amb definicions d'ingredients i estris de cuina perquè puguin els participants i qui ho vulgui pugui recordar el que s'ha après durant tot el curs.
-
Promou l'ús del català amb nosaltres: fes-te soci de Plataforma per la Llengua en 3 minuts!
Els fogons sempre han estat testimonis de grans converses i de moments compartits en les vides de les persones. El menjar i la parla són dues eines fonamentals de cohesió, capaces de crear vincles entre cultures i persones d'orígens diferents. Per això, el grup local de Canet de Mar va engegar aquest projecte a principis de curs inspirat en iniciatives semblants de l'entitat a altres territoris: s'havia fet un projecte com aquest amb les famílies de l'Escola Espronceda de Sabadell i fa anys, en col·laboració amb catorze associacions de persones immigrades, s'havia editat el receptari 'El català als fogons', que es va presentar al Prat de Llobregat, Lleida i Salt, entre d'altres localitats.
El català, una eina clau per crear relacions i comunitats inclusives
El taller 'Receptes per la llengua' ha permès als participants compartir els coneixements i les tradicions culinàries dels seus països d'origen, mentre aprenien la llengua catalana. La fusió de cultures i l'aprenentatge de la llengua catalana han tingut com a objectiu la creació d'espais d'interacció i convivència tot promovent la cohesió social. El català és una eina clau per crear relacions i comunitats inclusives, en què la diversitat se celebra. A través de la comunitat i l'intercanvi cultural, el català és una llengua d'interlocució que converteix l'aprenentatge en un camí compartit.