"Creiem fermament en el potencial de les noves tecnologies, les xarxes socials, i Internet com a eina per fer avançar la nostra llengua"

Com és ben sabut, el català gaudeix de molt bona salut a Internet, tal com ho demostren els diferents informes que van sortint tant de la premsa com d'organitzacions especialitzades com el del WICCAC o el de la DGPL. Tanmateix, encara resta feina per fer; hi ha moltes empreses reticents a permetre l'ús normal de les seves webs per parts dels catalanoparlants, i quan realment elles haurien de ser les primeres interessades en arribar a un públic més ampli cal anar-los al darrere perquè ofereixin el seu portal en català. Des del punt de vista de la Viquipèdia, la situació és molt bona (17a llengua pel que fa a nombre d'articles, etc.) però encara queda molt marge per millorar i per això milers de voluntaris segueixen treballant, dia a dia, per eixamplar la base de coneixement en la nostra llengua.

Per cert: a la Viquipèdia existeix -com no podia ser d'altra manera!- un article anomenat "Català a Internet".

2. La catalana va ser la segona "wikipedia" en crear continguts, dos mesos després de la versió anglesa. No sé si vareu ser partícips del seu naixement, però d'on creieu que va sorgir aquest anhel de la llengua catalana que va adquirir caràcter pioner?

Efectivament, la Viquipèdia en català fou iniciada gràcies a l'empenta d'un andorrà, en Cdani (Daniel José Queraltó), que comentava en una entrevista a la web d'Amical Wikimedia que ho va fer perquè "tenia la esperança, ara ja més que aconseguida, que el coneixement general estigués a l'abast de tothom sense haver de dependre de cap interès". També comenta que "quan es va començar a parlar de la possibilitat d'habilitar altres idiomes, vaig demanar fer-ho en català, senzillament perquè és la meva llengua principal". Aquest sentiment concorda amb el que mostraren molts editors en el darrer sondeig d'usuaris: col·laboren per -ras i simple- divulgar el coneixement en la seva pròpia llengua i, per fortuna, l'ímpetu inicial d'en Dani encara perdura tretze anys després.

3. Amical Wikimedia va ser reconeguda per la Fundació Wikimedia l'any 2013, esdevenint així la primera associació acceptada per aquesta organització que té un àmbit territorial que no coincideix amb un Estat. Aquest reconeixement doncs, respon a una causa lingüística: l'extensa difusió que heu fet del català a la xarxa. Quin ha estat el vostre paper en el creixement de la Viquipèdia?

Efectivament, Amical és la primera (i, per ara, única) organització de suport als projectes Wikimedia (és a dir, la Viquipèdia i els seus projectes germans) reconeguda oficialment a nivell mundial els límits de la qual no coincideixen amb els d'un estat. Vam aconseguir el reconeixement després de molta lluita i pals a les rodes, però mai sense defallir ni sense deixar de treballar en el projecte, i finalment vam obtenir el merescut reconeixement i, avui en dia, treballem colze a colze amb altres organitzacions similars a la nostra d'arreu del món per divulgar el coneixement lliure, cadascú en la seva (o les seves) llengües.

L'objectiu d'Amical és donar suport a la Viquipèdia en català i els seus projectes germans des de totes les vessants possibles, com ara buscar col·laboració amb museus, universitats i tot tipus d'institucions, organitzar cursets d'edició per guanyar usuaris, fer pedagogia als docents d'escoles i instituts així com als alumnes, etc. En certa manera, es tracta de portar la Viquipèdia al món real.

4. L'any 2007 es va produir la primera "Viquitrobada", un esdeveniment organitzat per cohesionar la comunitat d'usuaris creadors de continguts en català. Com de gran és aquesta comunitat?

Parlant quantitativament, 397 usuaris feren més de 5 edicions a la Viquipèdia el darrer mes de desembre, comptabilitzant un total d'unes 166.000 edicions. Segons com es miri, pot ser un nombre gran o petit; per fer-nos-en una idea, en castellà editaren 3804 usuaris amb més de 5 edicions, i en anglès 30.653. El cas és que la Viquipèdia en català es troba en una bona situació però el potencial de creixement encara és molt gran, i és feina de tots dur-la encara més amunt.

5. La Viquipèdia es nodreix del contingut que els seus usuaris aporten. Quina importància creieu que ha de tenir la societat civil en la defensa i progrés del català?

Des del punt de vista de la Viquipèdia, partim del desavantatge de la creença o, millor dit, desconeixença de l'existència de la versió de la Viquipèdia en català. De fet, però, molts usuaris de la xarxa catalans tenen tendència a buscar als cercadors directament en castellà quan, segurament, existeix un contingut igual de bo en llengua catalana, ja sigui a la Viquipèdia o en un altre lloc. Encara més, de vegades el propi cercador no està ni configurat per buscar de manera predeterminada en català, i això passa especialment en equipaments informàtics públics com ara universitats o a l'administració. És feina de tots autoconcienciar-nos de la necessitat de navegar en català i d'aprofitar els recursos existents en la nostra llengua abans de canviar a una llengua que no és la pròpia.

6. L'any 2005 s'obre un debat a la xarxa per diferenciar la versió valenciana de la viquipèdia de la catalana. Finalment, consta amb ambdues accepcions dins l'article de la viquipèdia catalana. Perquè van creure que aquesta és la millor resolució del debat?

El debat conclogué amb un consens entre els usuaris, els quals arribaren a la conclusió que vostè comenta a la pregunta. A la Viquipèdia es treballa així: si hi ha una disputa en una pàgina controvertida, tot article o política té un apartat on els editors poden debatre sobre el seu contingut fins que, finalment, s'arriba a un acord. En aquest cas, el resultat va ser aquest.

7. Segons dades de l'InformeCAT, només 4 dels 10 webs més visitats del món no tenen versió catalana. El català és, doncs, una llengua que està tenint un creixement molt important a la xarxa. Quin paper creieu que tenen les noves tecnologies en l'avenç i el creixement del català?

Els viquipedistes creiem fermament en el potencial de les noves tecnologies, xarxes socials, i l'Internet en general com a eina per fer avançar la nostra llengua, per normalitzar-la en l'ús quotidià - de fet, com apuntava abans, aquesta és una de les motivacions principals a l'hora de destinar temps per escriure a l'enciclopèdia. Per exemple, un estudi sobre el Twitter apuntava que el català és la 19a llengua més utilitzada en aquesta xarxa social, quan es tracta de la 72a més parlada al món. La situació és similar que la de la Viquipèdia. A Internet estem molt ben posicionats, cosa que demostra que els catalanoparlants tenim el desig de viure plenament amb normalitat en la nostra llengua.

8. Sense modèsties, perquè creieu que mereixeu el Premi Martí Gasull i Roig, que premia l'activisme i la promoció de la llengua? Quin altre finalista creieu que mereix tant o més que vosaltres el premi?

Pensem que la Viquipèdia mereix aquest guardó perquè és una eina a l'abast de tota la societat que pretén fer arribar el coneixement sense barreres a tota persona que desitgi obtenir qualsevol mena d'informació. A més, pretenem fer-ho en la llengua en què parlem i pensem, és a dir, el català. Creiem que estem fent una bona tasca i la comunitat segur que rebria amb alegria un reconeixement com el premi Martí Gasull.

La segona pregunta l'he de respondre en clau personal. Personalment penso -sense voler desmerèixer l'il·licità Joan-Carles Martí, reivindicador de la llengua i altament compromès amb la seva defensa; sens dubte seria un gran mereixedor del premi- que l'Assemblea de Docents, vistos els esdeveniments recents produïts a les Illes, amb decrets que pretenen esborrar el català -el preciós balear- del mapa (entre d'altres coses) i amb un govern que no deixa d'amenaçar la llengua, hauria de rebre el guardó. Les imatges de la marea verda quedaran gravades a les nostres retines durant molt de temps.

9. La gran passió de Martí Gasull i Roig era la muntanya. Quina és la vostra muntanya, la vostra meta?

Els viquipedistes creiem en el treball a diari per seguir construint la vasta base de coneixement a la qual tothom pot accedir. La meta és seguir millorant dia a dia, hora a hora, edició a edició. El repte més important, però, és que la gent conegui la Viquipèdia, la utilitzi correctament i, si pot, que l'editi i col·labori a fer-la més gran, més madura i, en definitiva, que l'ajudi a convertir-se encara més en un referent.