La iniciativa legislativa ciutadana europea "Política de cohesió per a la igualtat de les regions i la sostenibilitat de les cultures regionals" ha aconseguit les signatures que necessitava per tirar endavant. Aquest èxit s'ha assolit, en part, gràcies a l'esforç de promoció que n'ha fet la Plataforma per la Llengua durant aquests últims mesos. L'objectiu d'aquesta iniciativa és que les regions nacionals europees -que apleguen 50 milions d'habitants- puguin accedir directament als fons de la UE sense dependre de les subvencions dels seus estats, que reparteixen aquests diners amb criteris que afavoreixen la cultura majoritària.
La iniciativa, que es va posar en marxa el maig del 2019, necessitava aplegar un milió de signatures repartides com a mínim entre set estats membres abans del 7 de febrer. Ja fa mesos que es va poder superar el milió de signatures, però fins a l'últim moment no s'ha pogut aconseguir que un setè estat membre arribi al llindar de signatures requerides, establert en proporció a la població de cada estat. Finalment, l'estat espanyol ha esdevingut el setè a aconseguir les signatures que li pertocaven (40.500) i, per tant, aquesta iniciativa ciutadana es podrà fer arribar a la Comissió Europea, que serà l'ens encarregat de valorar-la.
A finals d'octubre del 2020, la Plataforma per la Llengua es va convertir en una de les primeres entitats de l'estat espanyol a unir-se a la campanya. En aquell moment, només s'havia aconseguit un 37,5 % de les signatures necessàries a l'estat. Deu dies després de l'entrada en campanya de l'ONG del català, ja s'havia superat el 60 % de les signatures requerides.
Durant aquests mesos, la Plataforma per la Llengua ha estat coordinant esforços amb una de les entitats organitzadores de la iniciativa, National Regions, com també amb les xarxes europees ELEN i FUEN, que també han donat suport a aquest projecte col·lectiu. A més, l'ONG del català ha animat més entitats a adherir-s'hi, n'ha fet promoció als seus canals de difusió, ha dissenyat una campanya publicitària pròpia a les xarxes socials i ha aconseguit que eurodiputats de diferents partits, com Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Toni Comín, Ernest Urtasun i Diana Riba, facin piulades per animar la gent a signar.
Si la Comissió Europea aprova la iniciativa, els Països Catalans podrien ser considerats un subjecte jurídic. Això beneficiaria tot el territori però especialment la Franja, la Catalunya del Nord, l'Alguer o el Carxe, on els catalanoparlants són minoria i sovint són ignorats per l'administració que hauria de representar-los.
A més, la Plataforma per la Llengua considera que totes aquelles accions que contribueixin a l'enfortiment de les minories nacionals enfront dels seus estats poden ajudar al reconeixement del català. Que les regions puguin interactuar directament amb la Unió Europea és un camí vàlid per al reconeixement de la nostra llengua.