Aquest dissabte, 6 d'abril, milers de persones van passar per la plaça de Santa Anna de Mataró per assistir a la segona edició de la Diada del Còmic en Català, una iniciativa pensada per visibilitzar les últimes novetats de novel·les gràfiques i còmics en català. Organitzada per Plataforma per la Llengua i el programa de ràdio Els Bufacanyes de Mataró Ràdio, aquesta segona edició de la Diada va acostar el món del còmic al gran públic a través de tallers, xerrades i més d'una vintena d'expositors, i va servir per demostrar la vitalitat de la llengua en aquest gènere.
Òscar Escuder, president de l'entitat, va ser l'encarregat d'inaugurar la jornada acompanyat del coordinador del grup local de Mataró, Jordi Giménez. A partir de les 11 h, una taula rodona amb divulgadors de la Batcova, el Far Friki de l'Empordà, Ràdio Molins de Rei i Mataró Ràdio va abordar la situació del còmic en català i les dificultats que tenen els creadors catalanoparlants per publicar en la seva llengua. En paral·lel, a l'espai destinat als tallers, l'editorial Inuk (Ara Llibres) va organitzar el taller "Busca i troba gegant", adreçat als més petits, i, tot seguit, una trentena de joves dibuixants van gaudir de valent aprenent a dibuixar dinosaures amb el ninotaire Lluïsot, de Cavall Fort. Marina Tena i Jèssica Berriver, il·lustradores, respectivament, de 'Sucre' i 'Vull dormir', van ser les ponents d'una altra xerrada, 'Il·lustrar per a tothom', que va aportar una mirada jove sobre el món de la il·lustració. Durant el matí, també hi va haver temps per a concursos com el del Paraulògic, organitzat pel Consorci de Normalització Lingüística del Maresme, o per a un intercanvi de llibres dinamitzat per l'Associació Llibre Viu. A més, va ser constant l'afluència de joves que van passar per l'espai de lectura de Biblioteques de Mataró per fullejar alguns dels còmics disponibles.
A la tarda, el divulgador Oriol Estrada va parlar de la història del manga i l'anime en català, i, a l'espai de tallers, més de cinquanta infants van gaudir dels tallers de dibuix i caricatura per a nens organitzats per l'Escola Joso de Barcelona, amb suport d'Abacus. La perspectiva de gènere la van aportar Marika Vila i Carlota Petit amb la xerrada "La dona en el còmic", una retrospectiva del paper de les il·lustradores al llarg de la història gràfica del nostre territori, i, com a cloenda, es van lliurar els premis de la Mostra Jove, una de les novetats de l'edició d'enguany. Rut Carandell, directora de Plataforma per la Llengua, va ser l'encarregada de lliurar-los, juntament amb la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Mataró, Heidi Pérez. Finalment, la Plataforma per la Rumba Catalana va concloure la jornada amb un discurs sobre la candidatura d'aquest gènere musical com a patrimoni immaterial de la humanitat.
La primera Mostra Jove de la Diada del Còmic en Català
La Mostra Jove és una iniciativa emmarcada en la Diada del Còmic en Català que pretén apropar el món del còmic, el manga i la novel·la gràfica als estudiants de batxillerat artístic dels instituts de Mataró. En aquesta primera edició, es va demanar als joves de l'Escola Pia, l'Escola GEM i l'Institut Alexandre Satorras que presentessin còmics de petit format i, dels 29 treballs lliurats, se'n van triar 12 per formar part de la Mostra Jove que es va poder veure durant tot el dia en el marc de la jornada i del fanzín que es va editar especialment per a l'ocasió, Tinta Fresca. Els autors d'aquests 12 treballs van ser recompensats amb un lot de marxandatge de Plataforma per la Llengua i amb un val de 20 € per gastar en qualsevol de les llibreries del Gremi de Llibreters de Mataró. Atès l'èxit d'aquesta primera convocatòria, els organitzadors tenen la intenció d'ampliar-ho a altres centres educatius de la comarca.
-
Si tu també vols promoure el català en l'àmbit de la cultura, fes pinya amb els més de 26.000 socis que ja ens donen suport: fes-te'n soci en 3 minuts!